tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bankchefen: Krisen i sektorn är inte över

Publicerad: 4 april 2023, 10:55

Foto: Jeenah Moon/Reuters/TT

JP Morgans mångårige vd Jamie Dimon anser inte att den senaste tidens bankkris ännu är över. Och när den till slut har passerat kommer den ändå att få konsekvenser för många år framåt. Det skriver finansprofilen i sitt årliga brev till bankens aktieägare, enligt CNBC.


Nyhetsbyrån Direkt


Den stress som skapats i den finansiella sektorn sedan de två amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank på kort tid gått omkull utgör fortfarande ett hot, som måste hanteras genom en översyn av regleringsprocesserna enligt Jamie Dimon.

”Men en viktig sak är att händelserna på senare tid inte går att jämföra med den globala finanskrisen 2008”, skriver JP Morgan-vd:n.

JP Morgan gick tillsammans med en rad andra storbanker in och bidrog med 30 miljarder dollar i likviditet hos First Republic, en annan krisbank som befarades kunna gå samma väg som Silicon Valley Bank. Den press många av USA:s regionala banker hamnat under de senaste veckorna har fått flera bedömare att spekulera i att de största bankerna, de som anses vara ”too big to fail” (alltför stora för att gå omkull), skulle kunna gynnas av krisen.

Enligt Jamie Dimon avser dock JP Morgan att bidra till att stärka de mindre konkurrenterna i syfte att öka förtroendet för hela det finansiella systemet.

”Varje kris som skadar amerikanernas förtroende för bankerna skadar alla banker – det var ett välkänt faktum redan före den här krisen. Även om det stämmer att den här bankkrisen har ‘gynnat’ större banker på grund av inflöden av inlåning från mindre institutioner, är tanken absurd att denna kollaps skulle gynna dem på något sätt”, skriver JP Morgan-vd:n.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera