söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Balder för chanstagaren

Publicerad: 17 december 2008, 07:28

Fastighetsbolagen har delvis gjort comeback på börsen med starka kursstegringar. Det kan finas bra skäl till det - de nya låga räntenivåerna gynnar sektorn specifikt. Balder är ett av de bolag som gynnas mest av lägre räntor.


JO

Jonas Ohlin


Feds räntesänkning på tisdagen sätter ytterligare press på räntenivåerna världen runt. Räntesänkningen blev oväntat stor och den sk Fed Funds Rate ska nu ligga som ett målintervall mellan 0,0 och 0.25 procent. Det innebär att räntenivån i USA är så nära noll man kan komma, vilket väl avspeglar den krissituation som Fed anser att landet befinner sig i.

I Sverige har Riksbanken också sänkt räntenivån mer än väntat – och aktiemarknaden har reagerat på detta genom att höja kurserna för de bolag som tjänar mest på lägre räntor. Det är som vanligt fastighetssektorn vars största kostnadspost är just räntorna på lånen till sina fastigheter.

Ett av de bolag som varit mest pressat kursmässigt är Balder som fram till årslägstanivån på 32 kr för några veckor sedan hade fallit med 60 procent, dvs betydligt mer än index. Men därefter har aktien gjort comeback och stigit med över 30 procent – Riksbankens stora räntesänkning gav naturligtvis extra fart.

Aktien gick upp drygt 3 procent bara igår i väntan på Feds förväntade räntesänkning. Det kan naturligtvis vara så att det stora klippet redan är gjort – det finns en klar risk i att köpa fastighetsaktier i det här läget eftersom få vet vad som väntar nästa år med ökande konkurser, mer vakanser och därmed ett sämre driftsnetto för fastighetsbolagen.

Balder som framför allt äger kommersiella fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö kommer givetvis känna av detta – men kommer samtidigt få klart lägre räntekostnader 2009 eftersom bolagens lån har korta bindningstider och detta kommer medföra lägre räntekostnader ganska snabbt.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera