onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avvaktande börs uppåt

Publicerad: 4 november 2011, 07:54

Stockholmsbörsen handlades på plus med vaksam blick mot övriga Europa när knappt halva fredagens korta handelsdag avverkats.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Nyhetsbyrån Direkt


I övriga Europa var handeln mer ostadig inför fredagseftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport och den stundande förtroendeomröstningen i det grekiska parlamentet avseende landets regering.

Omkring klockan 10.50 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till noteringen 986. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,1 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inräknat Burgundy, Turquoise, Chi-X och Bats, uppgick till 4,5 miljarder kronor.

Sektormässigt var utvecklingen blandad med uppåtrekyler för tidigare slamkrypare som Skanska och Meda. Lundin Petroleum var återigen starkaste aktie i OMXS30. Tungviktarna Hennes & Mauritz och Ericsson drog nedåt med svag kursutveckling.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 upp 0,5 procent. I Paris steg CAC 40 0,4 procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index var 0,1 procent lägre. I London var FTSE 100 upp 0,6 procent.

Bank och finans ledde uppgångarna, med råvarurelaterade sektorer i släptåg. Lafarge drog upp byggmaterialsektorn med en stark rapport.

Inom den europeiska banksektorn redovisade Royal Bank of Scotland, RBS, en större nettoförlust än väntat för det tredje kvartalet, medan Commerzbanks förlust för samma period låg nära Bloomberg News snittestimat.

Commerzbank tyngde DAX med en nedgång på 2,7 procent efter sin rapport, medan RBS ledde FTSE 100 med en uppgång med 4,3 procent i London tack vare en minskad kreditexponering mot eurozonen.

De svenska bankerna gick överlag något starkare än OMXS30 under den tidiga handeln. Nordea var upp 1,0 procent till 57:50 kronor och Swedbank steg 1,2 procent till 91:65 kronor. SHB A avancerade 1,3 procent till 184:00 kronor och SEB A var 1,2 procent högre till 40:50 kronor.

G20-mötet i Cannes fortsätter på fredagen, efter en första dag dominerad av dramatik runt Grekland på torsdagen. Ökade IMF-resurser ska förhandlas, och enligt en källa till Bloomberg News överväger G20-gruppen tre alternativ för att ökad den internationella valutafondens kapacitet. De ökade resurserna ska dock inte öronmärkas för att bekämpa skuldkrisen i euroområdet.

ABB släppte nya finansiella mål på fredagsmorgonen, i anslutning till den kapitalmarknadsdag som bolaget håller i Zürich. Bolagets mål är nu att växa organiskt 7-10 procent per år med en operativ ebitda-marginal på 13-19 procent. Förbättringen av produktiviteten ska ligga på 3-5 procent av rörelsekostnaderna. ABB lämnade också ett sparmål på 1 miljard dollar under 2012.

De nya målen samt budskapen under den telefonkonferens som bolaget höll inför kapitalmarknadsdagen drog upp aktiekursen med 1,2 procent till 125:60 kronor.

Den fransk-amerikanska telekomleverantören Alcatel-Lucent redovisade ett nettoresultat för det tredje kvartalet som var vida bättre än väntat, men med något svagare intäkter än analytikerna i snitt räknat med enligt Bloomberg News enkät. Bolaget drog ned sin prognos för den justerade rörelsemarginalen för helåret med 1 procentenhet på grund av utsikten om svagare intäkter under det fjärde kvartalet. Alcatel-Lucent var ned 9,5 procent i Paris, och verkade smitta Ericsson som handlades runt nollstrecket på fredagsförmiddagen.

Nokia gick desto starkare och var upp 2,0 procent till 45:31 kronor efter nyheten om att samriskbolaget Nokia Siemens Networks säljer sin verksamhet inom mikrovågsradio, en möjlig inledning av de strukturförändringar som sagts stå på Nokia Siemens agenda.

På grund av allhelgonahelgen är det halvdag på Stockholmsbörsen, som stänger klockan 13.00. Penningmarknaden stänger klockan 12.00.

På den svenska börsagendan dominerar ABB med sin kapitalmarknadsdag i Zürich på fredagen som pågår mellan klockan 11.00 och 17.00.

EMU lämnar en PPI-siffra för september klockan 11.00. Tyskland redovisar industriorder för september klockan 12.00.

Från USA kommer den viktiga rapporten över sysselsättningen i oktober klockan 13.30, där förväntningarna ligger på en ökning av antalet sysselsatta med 95.000 personer och en oförändrad arbetslöshetsnivå på 9,1 procent för månaden.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera