torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avmattning ger fler varsel

Publicerad: 11 maj 2008, 07:40

Konjunkturen håller på att dämpas. Och varslen i tillverkningsindustrin har börjat ta fart. Det kommer att visa sig när Arbetsförmedlingen presenterar nya arbetsmarknadssiffror i veckan.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Den nya arbetsmarknadsstatistiken från Arbetsförmedlingen presenteras först på tisdag, men redan nu står det klart att varslen i tillverkningsindustrin är på väg att öka. Den svalnande konjunkturen har gjort många företag försiktigare.

I de kommande aprilsiffrorna beräknas varslen bli fler. Under den senaste tiden har flera storföretag aviserat stora neddragningar.

– Spridningen i de ekonomiska prognoserna är ganska stor, men alla tror ju att de goda åren för den borgerliga regeringen är över nu, säger Irene Wennemo, näringspolitisk chef på LO.

Arbetsgivarna i Teknikföretagen befarar också att konjunkturdämpningen nu kommer att börja synas i Arbetsförmedlingens siffror. Varselsiffrorna bottnade förra sommaren, men steg under hösten och spretade under första kvartalet. Men Teknikföretagens chefekonom Anders Rune tror också att varselsiffrorna kommer att stiga framöver.

– Det ligger i farans riktning att det här trappas upp. Den rimliga tolkningen av de högre siffrorna som vi väntar oss är att företagen nu förbereder sig för en svagare situation i höst, säger Anders Rune.

– Man kan diskutera styrkan i avmattningen, men vi är alla överens om att det är en avtagande konjunktur.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera