tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avdragens tid är förbi

Publicerad: 16 april 2008, 07:58

Om tre veckor ska din deklaration vara inlämnad. Inför denna måste jag tyvärr meddela att avdragens tid är förbi för de flesta av oss. Men aktiekrånglet är fortfarande orimligt.


MA

Magnus Alfredsson


För att du ska få dra av kostnader från din löneinkomst måste dessa vara minst 5 000 kr. Förmodligen lyckas du inte passera den gränsen som höjts från 1 000 kr. Även gränsen för när det blir avdrag för resan till jobbet har höjts – från 7 000 till 8 000 kr.

För vanliga löntagare finns det egentligen bara en stor avdragsmöjlighet, och det gäller dig som under förra året arbetade långt hemifrån och måste sova över på den ort där du arbetar. Då kan du faktiskt få tre olika avdrag, som kan sänka din skatt med tusentals kronor:

1. Kostnaden för en hemresa i veckan med billigaste färdmedel.

2. Bostadskostnaden på bostadsorten med den verkliga kostnaden eller med 100 kr per övernattningsdygn.

3. Om du inte får traktamente blir det ytterligare avdrag på 60 kr per dygn (100 kr under de första tre månaderna om det gäller tillfälligt arbete på annan ort).

Dessa avdrag kan också gälla ungdomar som är skrivna hos föräldrarna och som tar jobb borta under sommarlovet.

I övrigt är det oftast inte mycket att göra för en vanlig löntagare och pensionär. Det mesta är ifyllt och klart på deklarationsblanketten, och det gäller mest att kolla så att siffrorna ser riktiga ut.

Men för dig som sålt aktier är det orimligt krångligt. Som jag skrivit så många är det nästan omöjligt för en aktiesparare att deklarera alla avknoppningar och inlösenprogram på ett korrekt sätt.

Om du äger aktier i Atlas Copco, Boliden, Electrolux, Sandvik, Scania, SKF och Volvo blir det i år rekordsnårigt. Du måste deklarera för en försäljning trots att du har kvar aktierna.

Vid inlösen har det blivit enklare när bolagen använder sig av inlösenrätter. Men nästan alla bolag som haft inlösenprogram under 2007 har krånglat till det för deklaranterna genom att kombinera inlösen med split och då använda sig av inlösenaktier.

Vid försäljning ska då det ursprungliga inköpsbeloppet fördelas mellan moderaktien och inlösenaktien på ett mycket komplicerat sätt. I årets deklaration gäller detta 25 börsnoterade aktier, sex av dem bland de allra största på börsen.

I deklarationen ska är fördelningen den här mellan moderaktiens inköpspris (omkostnadsbelopp) och inlösenaktiens omkostnadsbelopp:

Atlas Copco A 85 %, 15 %
Atlas Copco B 84 %, 16 %
Boliden 92,2 %, 7,8 %
Electrolux A 87 %, 13 %
Electrolux B 85 %, 15 %
Sandvik 97,7 %, 2,3 %
Scania A 94,9 %, 5,1 %
Scania B 94,8 %, 5,2 %
SKF 93,5 %, 6,5 %
Volvo 96 %, 4 %

Alla som under 2007 ägde dessa aktier när det var inlösen ska nu i deklarationen deklarera en försäljning på blankett K4, eftersom inlösen av inlösenaktier deklareras som en vanlig aktieförsäljning

Exempel:
1. Du har tidigare köpt 100 Volvoaktier för 30 000 kr.

2. Under 2007 fick du då 500 nya aktier och 100 inlösenaktier som Volvo sedan löste in för 25 kr styck.

3. I deklarationen blir då försäljningspriset för inlösenaktierna 2 500 kr. Omkostnadsbeloppet för inlösenaktierna blir 4 procent av det ursprungliga inköpspriset för Volvoaktierna, alltså 1 200 kr (30 000 kr x 4 procent). Vinsten i deklarationen blir alltså 1 300 kr, som sedan beskattas med 30 procents kapitalskatt.

4. När de 500 nya aktierna senare säljs ska 96 procent av 30 000 kr tas upp som omkostnadsbelopp.

I åratal har olika utredningar pratat om att ta bort sådant krångel. Men det har hittills bara blivit prat.

ANDERS ANDERSSON, chefredaktör, Driva Eget (anders@driva-eget.se)

Mer deklarationshjälp här: www.avdragslexikon.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera