fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Asienbörserna fortsätter backa

Publicerad: 29 december 2011, 07:42

Regionala asiatiska index backade ytterligare på torsdagen i spåren av riskaversion utlöst av förnyad oro för den europeiska skuldkrisen. På valutamarknaden tog detta sig uttryck i en försvagad euro mot yen och dollar.

Ämnen i artikeln:

Asienbörserna

Nyhetsbyrån Direkt


”Problemen i Europa kommer att fortsätta att spöka på finansmarknaderna och ge några riskaversionstoppar. Rörelserna överdrivs av avsaknaden av likviditet”, sade strategen Thomas Averill till Bloomberg News.

Vid klockan 7.45 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, ned 0,3 procent.

På valutamarknaden noterades euron till 100:36 mot yenen som lägst under natten samt till 1:2888 mot dollarn, nivåer som inte setts sedan i juni 2001 respektive januari 2011.

Fortsatt misstänksamhet mot Europas förmåga att lösa sina egna problem gäckar, samtidigt som ECB i praktiken uppfattas genomföra någon form av kvantitativa lättnader.

På torsdagen emitterar Italien statsobligationer med längre löptid för upp till
8,5 miljarder euro. Detta kan vålla större problem än onsdagens emission av
korta statspapper inte minst givet oron för sänkta kreditbetyg för euroländer.

I Tokyo backade Nikkei 0,3 procent medan det bredare Topix var upp 0,1 procent. Kameratillverkaren Canon, med en tredjedel av försäljningen från Europa, var ned 0,4 procent.

Läkemedelstillverkaren Terumo tyngde Nikkei med en nedgång på 3,2 procent medan fastighetsbolaget Sumitomo Realty föll 3,4 procent. Sharp tappade i sin tur 3,2 procent.

Datachipstillverkaren Elpida Memory föll 5,1 procent. Eurokrisen har påverkat bolaget negativt meddelade bolaget och deklarerade att det kan komma att ansöka om senare återbetalning av räddningspengar till följd av detta.

I Hongkong var Hang Seng ned 0,7 procent. Klädbolaget Esprit, som har Europa som största marknad, backade 1,6 procent. Cosco Pacific, som bland annat bedriver containerverksamhet i Grekland, tappade 2,3 procent.

Australiensiska S&P/ASX 200 sjönk 0,4 procent. Lynas, som prospekterar och bryter sällsynta mineraler, retirerade 5,3 procent. JP Morgan skrev i en analys att det väntar sig ett lägre pris på sällsynta mineraler.

För övrigt var utvecklingen inom regionen blandad. De kinesiska börserna och
Taiwanbörsen steg svagt medan utvecklingen var oregelbunden i Sydkorea och
Singapore.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera