lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ARN ger Acta rätt

Publicerad: 5 mars 2010, 07:34

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har kommit fram till att Acta Kapitalförvaltning inte varit vårdslöst när de informerade sina kunder om riskerna med investeringar i valutaobligationer som givits ut av Lehman Brothers. Nämnden var dock inte helt enig i frågan.

Ämnen i artikeln:

ActaLehman Brothers

AB

Anna Blomén


– Det var det värsta jag hört. Det här är otäckt, säger Bengt Mattsson, ordföranden i interimsstyrelsen i föreningen Grupptalan mot Acta när TT ger beskedet om ARN:s beslut.

Enligt ARN, vars beslut gäller nio ärenden, var Lehman Brothers en ansedd investeringsbank med höga kreditbetyg när investeringarna gjordes och det var mycket oväntat att företaget kom på obestånd.

Samtidigt har uppemot 600 personer anslutit sig till den rättsprocess som förbereder en stämning mot Acta. Föreningen Grupptalan mot Acta bildades för några veckor sedan. Medlemmarna i föreningen har köpt valutaobligationer utgivna av Lehman Brothers. Affärerna har till stor del finansierats med lån hos den isländska banken Kaupthing. När Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008 hade kunderna obligationer med ett högst osäkert värde och skulder i många fall på hundratusentals kronor.

– Vi har haft sex advokater som tittat på våra ärenden och de har alla förordat att vi ska gå vidare i en massrättsprocess, säger Bengt Mattsson.

– Jag tror inte heller att de här första fallen är helt relevanta, säger han.

Föreningen hävdar att Actas information varit bristfällig. Acta hävdar att bolaget informerat om riskerna och pekar på att kunderna undertecknat ett dokument där de styrker att de är medvetna om ”att belåning av indexobligationer innebär en högre risk än utan belåning”.

Besluten i Allmänna reklamationsnämnden är tagna med en utökad nämnd där det medverkat tre jurister med domarkompetens och fyra övriga ledamöter. Av dessa har två gjort en annan bedömning än majoriteten.

ARN kommer nu att fortast möjligt ge besked i de cirka 180 ärenden i samma fråga som står på tur. ARN skriver vidare att man inte kommenterar innehållet i besluten och inte heller ger råd om vad man bör göra som drabbad konsument.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera