måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Arcam: Konkurrerande bud mer osannolikt än sannolikt

Publicerad: 6 september 2016, 12:01

Foto: istockphoto

Budet på Arcam var ingen överraskning även om tidpunkten var något oväntad. Samtidigt är ett  konkurrerande bud mer osannolikt än sannolikt, anser SEB:s analytiker Christopher Lyrhem.


Nyhetsbyrån Direkt


Att den amerikanska industrijätten General Electric lägger bud både på svenska Arcam och tyska SLM Solutions, båda tillverkare av utrustning för additiv tillverkning eller 3D-printning, är inte förvånande. Däremot är tidpunkten något av en överraskning.

Det säger SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem till Nyhetsbyrån Direkt.

”GE har i flera år gjort förvärv och kraftsamlat för att stärka sin position inom det här intressanta tillverkningssegmentet och ett bud i närheten av 300 kronor är ingen överraskning. Jag hade dock trott att det skulle dröja ett par år, tills Arcam hunnit stärka orderingång och resultat betydligt”, säger han och fortsätter:

”Samtidigt finns det många finansiella skäl att förvärva Arcam innan denna expansion dragit i gång. GE är kund till Arcam känner till tekniken väldigt väl.”

Att fler aktörer kan vara intresserade av Arcam är Christopher Lyrhem övertygad om, men få har så goda möjligheter som GE att dra nytta av den förvärvade tekniken, menar han.

”Ett konkurrerande bud är mer osannolikt än sannolikt. GE är en av de stora industriella aktörer som kommit längst med additiv tillverkning, och kan utnyttja Arcams kapacitet inom både flygindustri och i förlängningen även inom ortopedi. De har därför lättare än andra att räkna på de intäkts- och kostnadssynergier som tekniken ger upphov till.”

Ytterligare ett argument för GE är att förvärv av Arcam och SLM innebär att bolaget säkerställer att konkurrenter inte får tillgång till de mindre bolagens teknik. Därtill får bolaget kontroll över Arcams metallpulvertillverkning, som är en kapital- och kunskapskrävande bransch som kommer att spela stor roll i GE:s massproduktion av bolagets nya flygplansmotorer under de kommande åren, påpekar Christopher Lyrhem.

GE bjuder 285 kronor per aktie för Arcam, 53 procent över måndagens stängningskurs.

”Det är en rejäl premie och höga multiplar, men de knappt 6 miljarder kronor GE bjuder är i sammanhanget inte så mycket för dem. Vad de köper är en gediget patenterad och revolutionerande teknik som på riktigt lång sikt kommer att förädla produktionstekniken på många olika sätt, även bortom flygindustri och implantat. I det sammanhanget är prislappen av mindre dignitet”, säger Christopher Lyrhem, som tror att GE skulle gå segrande ut en eventuell budstrid.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera