måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Är det bra med kapitalförsäkring till barn?

Publicerad: 27 maj 2008, 08:19

Jag läste i Privata Affärer nr 9 2007 att Gunilla Nyström rekommenderade kapitalförsäkring i förälderns namn med barnet som förmånstagare om man vill skydda pengarna tills barnet nått en viss ålder, exempelvis 25 år. Var på mitt lokala SEB-kontor och de rekommenderade i stället en kapitalförsäkring i barnets namn men med gåvobrev från föräldern. Är det någon skillnad i grad av skydd?


JS

Jan Stenwall


Det går att göra på båda sätten. Om du vill ha kvar full kontroll över pengarna och alltså även möjligheten att kunna disponera dem själv eller förändra förmånstagarförordnandet, exempelvis så att barnet får pengarna senare eller uppdelat på annat sätt än du först bestämt, så är det en fördel att teckna försäkringen i ditt eget namn. Och om du vill fullborda gåvan redan nu kan du välja gåvobrev.

I båda fallen kan du bestämma såväl att medlen från kapitalförsäkringen ska bli barnets enskilda egendom som tidpunkt för utbetalning som ligger längre fram i tiden än barnets 18-årsdag. Mor- och farföräldrar kanske oftare föredrar gåva. De föräldrar som gärna vill spara till sina barn, men ändå vill ha kvar friheten att kunna disponera av medlen för egen räkning om så skulle behövas, väljer att äga försäkringen själva.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera