lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ännu en amerikansk bank stängs ned

Publicerad: 13 mars 2023, 05:17

Foto: Getty Images

USA:s myndigheter vidtar en rad åtgärder för att skydda USA:s ekonomi genom att stärka förtroendet för banksystemet. Det skriver finansminister Janet Yellen, Fed-chefen Jerome Powell och chefen för bankövervakningsmyndigheten (FDIC) Martin Gruenberg i ett gemensamt uttalande på söndagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

SVB stängs ned av amerikanska myndigheter

”Dessa åtgärder kommer att säkra att USA:s banksystem fortsätter att inneha sin avgörande roll i att skydda insättningar och ge tillgång till krediter för hushåll och företag på ett sätt som gynnar en stark och uthållig ekonomisk tillväxt”, skriver de.

FDIC har fått i uppdrag att avsluta sin resolution av Silicon Valley Bank på ett sätt som till fullo skyddar insättningar. De som har insättningar kommer att få tillgång till dessa till fullo med start från måndag 13 mars. Inga förluster kommer att bäras av skattebetalarna.

Även New York-baserade Signature Bank kommer att stängas ned och insättningarna göras tillgängliga.

FDIC kommer att använda System risk exception (SRE) för att skydda insättningar i dessa banker. Kostnader som inte kan täckas av bankernas tillgångar kommer att finansieras via Deposit Insurance Fund.

Aktieägare och vissa oförsäkrade skuldinnehavare kommer inte att skyddas.

”USA:s banksystem förblir motståndskraftigt och på en solid grund, till stora delar på grund av reformer som gjordes efter finanskrisen som ger bättre skydd för banksektorn. Dessa reformer kombinerat med dagens agerande visar på vårt åtagande att vidta nödvändiga steg för att säkra att sparandet förblir säkert”, skriver de.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera