torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analytikerna: Vi åker ur EM

Publicerad: 8 juni 2012, 11:00

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Sverige tar sig inte vidare från gruppspelet i fotbolls-EM och det blir Tyskland som tar hem pokalen. Det tror delar av den svenska finansmarknaden, enligt en sammanställning från SME Direkt.


Nyhetsbyrån Direkt


”Internationellt tror jag att alla utgår från att Frankrike och England går
vidare från gruppen, men summan av Sveriges lag brukar bli bättre än de enskilda komponenterna”, säger Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank.

Enligt SME Direkts sammanställning av 21 analytikers prognoser framgår att 71 procent tror att Sverige åker ut redan i gruppspelet, 19 procent tror på kvartsfinal och 10 procent har tippat att Sverige når semifinal i turneringen.

Sven-Arne Svensson, som tror på kvartsfinal för Sveriges del, påminner att det inträffat en del sensationer genom EM-historien.

”Grekland vann 2004 och Danmark 1992, trots att de inte ens var kvalificerade. Så då och då händer det, ungefär som på börs- och makrosidan, en del sensationer”, säger han.

I gruppspelet framgår det av konsensus att 38 procent har Sverige som vinnare av premiärmatchen mot Ukraina och att endast 10 procent tror att Sverige vinner mot England och Frankrike.

”Jag tror att Sverige gör tre oavgjorda matcher i kvalspelet och att det räcker för att gå vidare från gruppen. Sedan åker vi ut då vi får möta Spanien som vinnare av grupp C”, säger Sven-Arne Svensson.

Som vinnare av hela EM lyfter analytikerna fram Tyskland, med 29 procent av rösterna enligt SME Direkt, tätt följda av Holland och Spanien.

”Chanserna för Tyskland ser alldeles utmärkta ut. Bayern München har presterat väldigt fint i Champions League och åtta av spelarna är med i landslaget. De är hungriga och vill vinna en titel”, säger Sebastian Lang, analytiker på SEB Enskilda.

Erik Pensers chefekonom tippar med viss tvekan Spanien.

”Om man tittar på uppställningen, framför allt på mittfältet, så ser det oerhört starkt ut fortfarande”, säger Sven-Arne Svensson som också ser Frankrike som en outsider.

Som bäste svenske målskytt i turneringen får Zlatan inte oväntat 43 procent av rösterna i konsensusprognosen. Som skytteligavinnare i turneringen är rösterna mer spridda där Hollands Van Persie och Gomez från Tyskland fått 15 procent vardera, följda av Portugals Ronaldo på 10 procent.

”Zlatan är straffläggare och det ger alltid ett litet plus. Jag gissar att det
kan bli tre mål och att det räcker för att vinna den interna skytteligan. Som skytteligavinnare tror jag på Lewandovski. Polens grupp är lättare än en del andra och han har gjort mycket mål i Dortmund. Van Persie kan också vara farlig. I Spanien blir det nog mer jämnt fördelat i målskyttet”, säger Sven-Arne Svensson.

Sebastian Lang på SEB Enskilda tror i sin tur på en annan holländare som
turneringens skyttekung.

”Jag tror på Huntelaar. Han blev skyttekung i tyska ligan och jag tror också att Holland kommer att gå väldigt långt. Mitt finaltips är Tyskland mot Holland. Huntelaar gör flest mål i turneringen, men det kommer inte att räcka (till guld)”, säger Sebastian Lang.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera