lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analytiker: Stabil rapport bådar för lättnadsrally

Publicerad: 7 februari 2008, 09:06

Lättnad är temat efter att SEB avlagt en rapport med intäkter klart över marknadens förväntningar för fjolårets avslutande kvartal. Effekterna från kreditoron var i linje med förväntningarna men banken
parerar det med en god affärsaktie.


Det säger analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med efter rapporten. ”Jag tycker att det här var ett väldigt starkt resultat drivet av SEB:s starka rörelse och med mindre negativa värderingsdifferenser än befarat. Kostnader och kreditförluster var i linje, medan intäkterna slog förväntningarna”, säger Mats Anderson, analytiker på Standard & Poors Equity Research.

”Räntenettot är väldigt starkt, provisionerna svagare, men det viktigaste var att nettot av finansiella
transaktioner var bättre än väntat och samtidigt väldigt mycket bättre än whispering consensus. Det gör att bankens totala intäkter kom ut mycket starkare”, säger Mats Anderson.

SEB:s kreditkvalitet är fortsatt mycket hög, påpekar analytiker. ”Kreditförlusterna ökar till 12 punkter, men fortsätter att vara en icke-fråga i SEB”, säger han. Sett till torsdagens kursutveckling drar Mats
Anderson paralleller till Danske Bank, som rapporterat tidigare.

”I likhet med SEB redovisade Danske Bank ett resultat utan några smällar, även om kvaliteten i det fjärde kvartalet inte var lika hög hos Danske som i SEB:s rapport. Och Danske Bank handlades upp 10 procent på sin rapport över två dagar”, konstaterar Mats Anderson.

UBS bankanalytiker Andreas Håkansson stämmer in i att SEB:s aktie ska upp efter rapporten och ser även att det går att dra bra paralleller inför Swedbanks kommande rapport. ”Jag tycker det ser bra ut. Speciellt på tre områden. Hypoteksmarginalen expanderar och inlåningsmarginalen förbättras.

Även Baltikum var bättre än väntat, utan försämrad kreditkvalitet, trots en lite större generell
reservering”, säger han. Han konstaterar samtidigt att förlusterna från marknadsvärderingarna i SEB:s ränteportföljer var i linje med förväntningarna. ”Det är en lättnad som det bara skriker om”, säger Mikael Hallåker, analytiker på Handelsbanken Capital Markets. ”Räntenettot var starkt, det är bra kundaktivitet och det verkar inte som om högre fundingkostnader har slagit i kvartalet.

Nedskrivningarna var i linje och Baltikum var sammantaget okej. Högre gruppvisa reserveringar för
kreditförluster i Estland drar ned resultatet men de andra länderna rapporterar samtidigt rekordresultat”, säger han. ”Med tanke på den oro som funnits blir lättnad temat och aktien ska upprejält, minst 3-4 procent”, fortsätter han. Strax efter klockan 9.00 var SEB upp 4,4 procent till 147 kronor per aktie.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera