fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analytiker hyllar SEB

Publicerad: 16 juli 2012, 06:57

SEB:s rapport för det andra kvartalet ser bra ut på alla linjer och kapitalrelationen förbättrades. Det är de bankanalytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med efter SEB:s kvartalsrapport rörande överrens om.

Ämnen i artikeln:

SEB

Nyhetsbyrån Direkt


”SEB:s rapport är stark på de flesta rader, även om det mest positiva i rapporten snarare är deras förbättring av kapitaliseringen – som kom in betydligt bättre än förväntat. SEB ligger nu ungefär på samma nivå som Handelsbanken och Swedbank. Aktien ska definitivt upp på det här”, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas.

En annan analytiker instämmer i att resultatet ser bra ut på alla rader, inkluderat kapitalförbättringen, men frågar sig samtidigt hur uthållig förbättringen i räntenettot är, som SEB förklarar med lägre upplåningskostnader.

”Det enda som folk kommer att diskutera är om förbättringen på räntenettot är uthållig. Jag tror att det är billig upplåning som de emitterat under krisen i Baltikum, men om man tänker på vad som hänt i marknaden mellan det första och andra kvartalet så borde rimligtvis upplåningskostnaderna ha stigit”, säger analytikern

Summa summarum tror han att konsensus kommer att stiga med runt 5 procent på rapporten och att SEB-aktien stiger med mer än 5 procent gentemot europeiskt bankindex på måndagen.

Även en tredje analytiker instämmer i att SEB:s rapport ser bra ut och att det är svårt att hitta svaga punkter.

”I stort sett alla rader är bra, men tittar man lite närmare ser man att en stor del av kapitalförbättringen kommer från att FI godkänt SEB:s nya IRK-modell, att en stor del av förbättringen i kreditkvaliteten kommer från att banken sålt av i Ukraina och skrivit av en del saker i Baltikum. Och hela räntenettoökningen kommer inte från den kunddrivna delen utan från upplåning, så det är inte så att du nödvändigtvis kan extrapolera trenden, men resultatet är bra och aktien
kommer att vara stark i dag”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera