tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analytiker förvånade över vd-bytet

Publicerad: 16 augusti 2016, 06:45

Foto: Gorm Kallestad /TT

Bankanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med förvånas av att Frank Vang-Jensen får lämna vd-posten på Handelsbanken efter bara ett drygt år.

Ämnen i artikeln:

Handelsbanken

Nyhetsbyrån Direkt


Det bedöms dock inte vara några större bakomliggande illavarslande orsaker till att han får gå.

”Men det är klart att SHB liknar de övriga bankerna mer och mer och den stabilitet som motiverat värderingspremien kommer fortsätta vara under press”, säger en analytiker.

Från en kollega pekas det samtidigt på att ersättaren Anders Bouvin, som arbetat över 30 år i Handelsbanken, är väl ansedd bland investerare. Den brittiska verksamheten som Anders Bouvin närmast hämtas från har varit en stark tillväxtmotor inom SHB-koncernen.

Styrelseordförande Per Boman lyfte i ett pressmeddelande fram att han är väl förtrogen med bankens arbetssätt, kultur och värderingar att Frank Vang-Jensen får lämna är ”en individfråga” och ”Handelsbanken står oförändrat stark och våra långsiktiga mål ligger fast”.

En analytiker konstaterar att det gjorts stora förändringar på senare tid. Däribland avbrottet av avsättningar till Oktogonen under innevarande år. Vidare har ett program för förtidspensioneringar inom den svenska bankverksamheten lanserats. Det har rests frågor på marknaden om hur denna typ av åtgärder tagits emot på Handelsbanken med den starka interna kulturen som råder där.

Analytikerna räknar med att viss ytterligare klarhet kring beslutet kan framkomma under tisdagens två presentationer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera