torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analytiker: Budet på Sobi för lågt

Publicerad: 2 september 2021, 07:43

Foto: Shutterstock

Budet på Sobi är för lågt. Det anser Pareto i en första kommentar sedan Sobis styrelse rekommenderat budet på 235 kronor från Advent och GIC. Aktien handlas också över budnivån på börsen. Samtidigt har storägaren Investor genom ett avtal med budgivarna i praktiken spärrat budet på upp till 251 kronor per aktie.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

Lägger bud på Sobi

Budpremien i förhållande till onsdagens stängningsnotering för Sobi är 22,5 procent, vilket Pareto anser vara magert.

”Medan vår nuvarande riktkurs är 195 kronor, har vi vid flera tillfällen uppmärksammat att både vår DCF (discounted cash flow) och SOTP (sum of the parts) indikerat värden över 300 kronor per aktie”, skriver Pareto och tillägger att ingen av dessa värderingar har inkluderat den fulla potentialen hos uppföljaren till Synagis, nirsevimab.

Sobi är enligt Pareto i ett investeringsläge då bolaget förbereder lansering av flera nya produkter, indikationer och på nya geografiska marknader. Därför speglar budet inte Sobis underliggande långsiktiga lönsamhet, anser man.

”Erbjudandet kommer också vid en tidpunkt då dess mest lönsamma produkt, Synagis, har genomgått en subnormal RSV-säsong på grund av pandemin covid-19. Vi räknar med att kommande säsonger återvänder till det normala och även om våra estimat för Synagis 2021-2022 är i linje med konsensus, är våra estimat för 2023 32 procent över”, skriver Pareto.

En halvtimme efter börsöppning handlades aktien för 237,10 kronor. Som mest var den uppe i 239,40 kronor i den inledande handeln vilket alltså ska jämföras med budet på 235 kronor per aktie.

Investor nöjda trots ”spärr”

Storägaren Investor har genom ett avtal med budgivarna Advent och GIC i praktiken spärrat budet på upp till 251 kronor per aktie. Enligt investmentbolaget är upplägget inte ovanligt och avtalet kan ses som ett stöd från Investor för den aktuella budnivån.

Advent och GIC:s bud på Sobi, på 235 kronor per aktie, har erhållit bindande åtaganden från Investor och Fjärde AP-Fonden som tillsammans äger motsvarande 43,4 procent av aktierna i Sobi. I åtagandet ingår att Investor och Fjärde AP-fonden kommer tacka nej till andra bud på upp till 251 kronor.

Det här innebär i praktiken att budet är spärrat på upp till 251 kronor. Varför har ni gjort så?

”Vi tycker det är ett bra bud och därmed också ett bra bud för våra aktieägare”, säger Investors kommunikationschef Viveka Hirdman-Ryrberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Ett höjt bud på 250 kronor skulle innebära ytterligare drygt 1,6 miljarder kronor för Investor. Så igen, varför?

”Vi ser också det här som en process som kommer vara möjlig att genomföra. Med vårt och en annan ägares stöd tycker vi det blev en bra nivå. Vi tycker att det här är ett bra bud och det är också lagt av en budgivare som har erfarenhet av att äga bolag inom pharma vilket vi tycker är positivt. Vi har velat uttrycka vårt stöd utifrån den här budnivån och därför ingått avtalet”, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Alla mindre aktieägare förhindras nu i praktiken från att få upp till 15 kronor mer (6 procent mer) vid ett eventuellt konkurrerande bud. Vad säger du till dem?

”Man måste komma ihåg att det här är ett bud som ligger någonstans 35 procent över vad Sobi-aktien stängde på för en vecka sedan innan det kom ett rykte om bud. Så vi tycker det är ett bra bud”, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Så som mindre aktieägare ska man inte haka upp sig på att det skulle kunna bli ytterligare 15 kronor per aktie?

”Vi tycker att det är ett högt och bra pris”, säger kommunikationschefen.

När det gäller frågan om ovanstående avtal med budgivare kan anses vara vanligt förekommande justerar kommunikationschefen sitt svar under torsdagsmorgonen. I en första kommentar menar hon att ”det händer” att dessa avtal ingås. I ett nytt samtal strax därefter säger Viveka Hirdman-Ryrberg:

”Om du tittar på andra bud så förekommer likande upplägg och då kan man också notera att den här tröskeln som vi ingått avtal om, den är inte så hög. Oftast är de något högre faktiskt”.

Och hon tillägger:

”Och tillbaka till frågan om småaktieägarna. Det är inte ovanligt att det finns trösklar och oftast är de något högre och vi har på det här sättet velat värna om småaktieägarna”.

Om det nu enligt dig inte är ovanligt, kan du då ge något exempel?

”Nej, inte på rak arm”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera