lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analysen: SBB uppfyller inte räntetäckningskrav för obligationslån

Publicerad: 31 maj 2023, 15:35

Foto: Anders Wiklund/TT

Fastighetsbolaget SBB klarar inte räntetäckningskravet enligt hur lånevillkoret definieras i euroobligationernas basprospekt, uppmärksammar Danske Banks kreditanalytiker i en analys som Dagens Industri tagit del av. Nyhetsrapporteringen fick raset i bolagets aktier att tillta under eftermiddagshandeln.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Enligt basprospektet för SBB:s euroobligationer ska resultatraden ”resultat före finansiella poster” divideras med räntenettot. På rullande tolv månader uppgår SBB:s kvot till 1,1 vid utgången av mars, vilket är lägre än kovenantens krav på 1,5.

Aktien föll kraftigt redan innan nyheten om Danske Banks analys nådde marknaden, men raset tilltog därefter med kraft. Fastighetsbolagets B-aktie stängde slutligen ned hela 27,7 procent på onsdagen medan D-aktien rasade 23,9 procent.

I ett pressmeddelande efter börsstängningen skriver SBB att det ”bekräftar att bolaget klarar räntetäckningsgraden så som nyckeltalet beräknas i dess utestående euroobligationer” och hänvisar till rapporten för årets första kvartal.

”SBB har noterat vissa offentliga kommentarer om att bolaget inte klarar räntetäckningsgraden så som nyckeltalet beräknas i euroobligationernas villkor. Bolaget hänvisar till Q1-rapporten såsom den publicerades den 29 maj 2023. Enligt bolagets bedömning klarar bolaget räntetäckningsgraden under euroobligationerna”, står det att läsa.

Di skriver att Danske Banks seniora kreditanalytiker Louis Landeman och Marcus Gustavsson uppmärksammat det potentiella kovenantsbrottet i en marknadskommentar på onsdagsmorgonen, och ser det som en förklaring till att SBB under måndagen meddelade förändringar i sin resultaträkning.

”Enligt prospektet har fastighetsbolaget 90 dagar på sig att rätta upp ett kovenantbrott efter att långivarna påpekat det. Om det inte är löst inom den perioden har obligationsägarna rätt att begära omedelbar återbetalning”, skriver Di, som pekar på att detta öppnar för risken att blankande hedgefonder kan komma att köpa obligationer med rabatt och försöka pressa bolaget mot en konkurs.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera