onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Analys: Telia blir kvar på börsen

Publicerad: 5 juni 2008, 08:27

France Telecoms uppköpsbud på Telia Sonera ser inte ut att gå igenom snabbt och smärtfritt. Men på sikt kan det mycket väl bli affär ändå.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Svenska staten som är storägare i Telia vill sälja, men inte till vilket pris som helst. Telias styrelse uppges inte vara positiva till budnivån. Dessutom är budet bara indikativt, det vill säga det är mer ett förslag än ett juridiskt bindande bud.

Antagligen väntar tuffa diskussioner mellan Telias ägare och styrelse å ena sidan, och France Telecoms representanter å andra sidan. Eftersom det finns ett intresse för affär från båda sidorna finns det förstås förutsättningar för att parterna enas till slut.

Återstår gör då att få med sig övriga aktieägare – på båda sidor. Sådana här strukturaffärer måste nämligen klubbas igenom på bolagsstämmor hos både köpare och säljare. Eftersom båda bolagen har statliga ägare är det även en politisk fråga.

Under tiden kommer budet att ändras, eftersom köpeskillingen ska betalas i form av 52 procent kontanter och 48 procent aktier i France Telecom. I takt med att budgivarens aktier förändras i kurs kommer budvärdet att förändras. Samtidigt finns det flera stora investerare som gärna spekulerar i höjt bud.

Räknat på analytikernas prognoser för Telia Soneras vinst 2008 handlas aktien till 13-14 gånger årsvinsten. Det är inte direkt jättebilligt med tanke på Telias modesta tillväxttakt. Men det är inget överpris heller. Säljarna har därmed visst fog för att kräva ett högre bud.

Blir det affär så kommer France Telecom att få många nya svenska aktieägare. Den nya koncernens aktie lär därför komma att handlas på Stockholmsbörsen.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera