måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allt högre risker för hushållens ekonomi

Publicerad: 11 december 2013, 08:32

Foto: Fredrik Sandberg/TT

SBAB:s riskindex som visar sårbarhet för nedgångar på aktie- och bostadsmarknaden närmar sig toppnivåer.


JP

Joakim Petersson


SBAB:s riskindex bygger på ett stresstest, där det testas vad som skulle hända om börs- och bostadspriserna faller samtidigt som räntorna stiger. Under tredje kvartalet ökade riskindexet som nu börjar närma sig toppnoteringar.

I stresstestets scenario förlorar hushållen drygt 2 500 miljarder kr, vilket motsvarar 35 procent av deras nettotillgångar och 135 procent av deras disponibla inkomst.

– Riskindex har ökat och ligger nära tidigare toppar. Det signalerar att hushållens ekonomi är mer sårbar än tidigare för nedgångar på aktie- och bostadsmarknaderna. I förlängningen innebär det en risk för konsumtionstillväxten, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

Förklaringen är främst att börsuppgången medfört att aktieexponeringen ökat. Samtidigt har ränte- och bostadsexponeringen minskat något till följd av stigande räntor, lägre andel räntebärande tillgångar i försäkringssparandet och lägre snittpriser på småhus.

Ett prisfall på bostadsmarknaden bedöms alltjämt få den största effekten på hushållens finanser. Men även en börsnedgång skulle få betydande inverkan i ljuset av den snabba ökningen av aktiexponering.

– För att komma tillbaka till ett normalläge vad gäller de finansiella riskerna skulle hushållen behöva antingen amortera av skulder eller sätta in omkring 1,5 månadslön efter skatt på sparkonto. Det är det förmodligen inte många hushåll som skulle klara, säger Tor Borg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera