tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alfredsson: Precise måste ta ansvar mot aktiemarknaden

Publicerad: 16 augusti 2016, 11:03

Foto: istockphoto/montage

Spekulationen i Precise Biometrics aktie inför rapporten har varit massiv och därmed blev också fallet stort när den blev sämre än väntat. Att sedan inte ge någon prognos på kort sikt är inte respektfullt - det innebär mer spekulation och stora kursrörelser som inte gynnar småspararna.

Ämnen i artikeln:

Precise Biometrics

MA

Magnus Alfredsson


Fingeravtrycksbolagen fortsätter att vara några av de mest intressanta på börsen och Precise Biometrics har under det senaste året upplevt något som liknar en perfekt storm. Från toppkurserna över 8 kr i fjol rasade aktien i olika steg ned till som lägst runt 2 kr.

Men nyheter kring nya användningsområden för bolagets mjukvara och framför allt nyheten om ett samarbete med stora Qualcomm i sommar har lyft aktien kraftigt – uppgången blev som mest nästan 70 procent på några veckor.

Kursen drivs framför allt av småsparare och de har hoppats på en fortsättning från det första kvartalets rapport då vd Håkan Persson kunde rapportera om vinst och en stark tillväxt.

Det är naturligt att marknaden spekulerat i ytterligare tillväxt och allt större vinster, men så blev alltså inte fallet. Omsättningen minskade under andra kvartalet jämfört med första och vinsten blev också mindre.

Att kursreaktionen skulle bli väldigt negativ på dessa siffror behöver man inte vara någon Einstein för att ha inse – därför borde Precise ha gått ut tidigare och ”vinstvarnat”. Då hade den spekulativa uppgången inte blivit så kraftig och många småsparare inte blivit ”lurade” att hänga på.

Och informationsgivningen brister även framåt i tiden. Med nuvarande vinster på att par ören per aktie går det inte att räkna fundamentalt på Precise utan det är fortfarande ett förhoppningsbolag. Och då är det viktigt att ge marknaden så mycket vägledning som det bara går inför den närmaste framtiden.

Men Håkan Persson vill inte ge någon prognos för det tredje kvartalet trots att mer än hälften av perioden av gått. Därmed underblåser han spekulationen i aktien och det är inte respektfullt mot småspararna som behöver bättre information för att fatta välgrundade placeringsbeslut.

Och det är verkligen synd eftersom Precise Biometrics visat i år att man är en viktig aktör – om än liten – i den växande biometriindustrin och att bolagets teknik lockar större aktörer till samarbeten.

Vid lunchtid på tisdagen har aktien fallit knappt 20 procent och det är fortfarande en skyhög värdering. Att köpa Precise Biometrics på dessa nivåer är därför riktigt hög risk – samtidigt finns det många entusiaster kring bolaget som gärna köper vid större nedgångar och därför kan dämpa ett ytterligare större fall.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera