torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutförsäljning sänker HQ:s aktie

Publicerad: 8 juni 2010, 13:30

Finanskoncernen HQ måste omedelbart stärka kassan och säljer tillfälligt sitt fondbolag till sin huvudägare Öresund. Aktien har i dag sjunkit över 20 procent och den flyttas nu till börsens observationslista.

Ämnen i artikeln:

ÖresundHQ

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Räddningsaktionen utlöste ett nytt kursras i HQ-aktien. Vid tvåtiden på tisdagseftermiddagen hade aktien rasat drygt 26 procent.

I stället för att ta in drygt en halv miljard genom en nyemission säljer HQ dotterbolaget HQ Fonder till Öresund för 850 miljoner kronor.

Pengarna ska täcka förlusterna i HQ:s tradingverksamhet, som bolaget skyndsamt är på väg att avveckla. Utan ett akut tillskott hade HQ inte klarat av att uppfylla kapitaltäckningskraven.

Kostnaderna för att genomföra avvecklingen bedöms dels ha ökat, dels uppkomma tidigare, jämfört med HQ:s bedömning för ett par veckor sedan, enligt ett pressmeddelande.

Bara hittills under andra kvartalet beräknas tradingverksamheten, som sysslat med värdepappershandel för HQ:s egen räkning, ha förlorat 297 miljoner kronor.

Nyemissionen ställs in

Den tidigare aviserade nyemissionen ställs in. Men i höst planerar HQ att dra in upp till en miljard kronor från aktieägarna, för att dels kunna köpa tillbaka fondbolaget, dels säkra den finansiella stabiliteten i koncernen.

Miljardtillskottet är till stor del redan säkrat, genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden från Öresund och finansmännen Mats Qviberg och Sten Dybeck.

Vid tvåtiden hade HQ-aktien rasat med 26 procent. HQ:s styrelseordförande, finansmannen Mats Qviberg, vill inte säga om han anser att reaktionen är befogad.

– Jag vill inte värdera det. Det är klart att vår information gör att det blir ett nedställ, det var väl ganska väntat. Men det är snarare ett styrkebesked än ett svaghetsbesked, att vi kan göra det här.

TT: Är det en akut kris i HQ?

– Nej, det tycker jag inte man kan kalla det. Det är inget som har hänt som är negativt sedan vi gav information förra gången, det är bara att vi praktiskt inte kunde lösa nyemissionen.

TT: Men ni behöver också mer pengar än vad ni har sagt tidigare?

– Vi har sagt upp till en miljard. Men det är också för att skapa en stabilitet i det finansiella systemet. En bank måste ju vara solid.

TT: Har Finansinspektionen något med det här beslutet att göra?

– Nej. Men den är självklart informerad och de är väldigt nöjda med den här lösningen.

Qviberg ska köpa nya aktier

Den nya, utökade nyemissionen ska enligt planerna ske i nära anslutning till en extra bolagsstämma i september. Mats Qviberg hör till de storägare som redan förbundit sig att köpa nya aktier.

TT: Varför tycker du att övriga ägare ska våga ställa upp på det här?

– Det är väl ett signalvärde att vi tror på det. Min familj stoppar in nästan 100 miljoner kronor, det är väldigt mycket pengar.

”Uppseendeväckande händelseutveckling”

Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen (FI), anser att händelseutvecklingen i HQ är ”allvarlig och uppseendeväckande”.

– Alla inblandade har anledning att fundera på hur det kan komma sig att det har blivit så här. Men längre än så kan jag inte gå, säger Håkansson och hänvisar till de sekretessregler som råder för FI:s arbete.

– Det vi kan säga är att vi har stått i mycket nära kontakt med HQ, vi gör det fortfarande och kommer säkert att göra det en tid framöver också. Och vi tycker det är bra att de fattar de beslut som de tycker behövs.

Aktien till observationslistan

Stockholmsbörsen har också beslutat att flytta HQ-aktien till sin observationslista från och med onsdagen den 9 juni.

”Enligt gällande regelverk kan ett bolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm observationsnoteras om någon omständighet föreligger som föranleder en väsentlig osäkerhet avseende bolaget eller priset på det noterade värdepappret”, anges i börsmeddelandet.

TT, Nyhetsbyrån Direkt och PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera