söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aktier slår obligationer 2010

Publicerad: 20 januari 2010, 13:13

2010 blir året då regeringar lämnar över ansvaret till konsumenten som katalysator för hållbar ekonomisk tillväxt, säger Bill O´Neill, portföljstrateg vid Merrill Lynch.


AB

Anna Blomén


Aktier förväntas prestera bättre än företags- och statsobligationer under 2010 då regeringar lämnar över ansvaret till konsumenten som katalysator för hållbar ekonomisk tillväxt.

Det spår investmentbanken Merrill Lynch, enligt Year Ahead 2010, som presenteras i Stockholm på onsdagen. Den globala ekonomin väntas växa med 4,3 procent i år, efter att ha minskat med nästan en procent 2009.

”Konsumtion och belåning förväntas öka i takt med att risken för arbetslöshet minskar och hushållens inkomster återhämtar sig”, uppger Bill O´Neill, portföljstrateg vid Merrill Lynch Wealth Management i EMEA-området (Europa, Mellanöstern och Afrika). ”Regeringarna har spenderat biljoner dollar för att återuppliva ekonomin. Centralbankerna har sänkt räntan till nära noll. Företagen har omstrukturerat, sålt, slagits samman och belånat för att positionera sig för en återhämtning. De kommer att lämna över stafettpinnen till konsumenten att driva tillväxten under 2010. I mitten av året bör vi se de första tecknen på huruvida överlåtelsen har varit framgångsrik”, fortsätter han.

Aktier förväntas gynnas av ökad tillväxt på de asiatiska marknaderna. Cykliska aktier inom sektorer som olja och gas, råvarusektorn och basindustrin väntas överprestera.

”Cykliska aktier ledde återhämtningen under 2009 och genererade en avkastning på mer än 26 procent globalt. Under 2010 förväntas defensiva aktier inom hälso- och energi samt fordons- och kemikalieindustrin vara bland eftersläntrarna”, uppger Bill O´Neill. USA-börserna är inte längre lika billiga, men det är svårt att tala om att de skulle vara övervärderade, anser han.

Stockholmsbörsen väntas följa börsutvecklingen i Europa som i sin tur inte tillhör Merrill Lynchs favoriter inför 2010, säger han. Fokus i svensk krishantering har legat på penningpolitiska åtgärder i form av lägre ränta från Riksbanken och inte lika omfattande finanspolitiska satsningar.

Den internationella bilden är att Sverige har hanterat krisen väl, säger han. ”Jag tror inte att det kommer påverkas av valet (i september)”, tillägger han under frågestunden.

Merrill Lynch bedömer att den globala ekonomin kommer växa med 4,3 procent i år, efter att ha minskat med nästan en procent 2009.

SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera