lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aktier att satsa på i orostider

Publicerad: 15 juli 2011, 09:36

Oroar du dig för en börskrasch? I fredagens chatt tipsade Privata Affärers aktieskribent Marcus Hernhag om två bolag som har potential att stå emot en börsnedgång.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


Erik : Är Betsson fortsatt värda att spela på efter uppgången de haft?

Marcus : Ja, det finns fortsatt goda chanser. Men riskerna är inte försumbara.

Andrea: Hej Marcus. Tack för en bra chatt! Hur ser du situationen just nu i Europa och USA? Hur mycket Sverige kommer att bli påverkad av den internationella kreditmarknaden situationen?

Marcus : Hej, det är omöjligt att svara på. Men relativt sett kommer vi att klara oss bra. Men blir det ny finanskris kommer en liten och öppen ekonomi som den svenska att påverkas rejält. Situationen i USA och Europa är allvarlig, men ännu inte akut…

matte: Vad händer i Sverige om USA går i Konkurs och dollarn blir värdelös? Vad händer om det blir i hyperinflation i USA och Europa? Blir Guld det enda som har värde?
Marcus: Om USA får ställa in betalningarna blir det börsras och troligen även global lågkonjunktur. Hyperinflation låter nästan mer lockande, även om det är riktigt illa. Guld kommer att stå emot inflation bra, liksom andra reala tillgångar som råvaror och fastigheter.

Simon: Hur tror du de ser ut för metro international i tredje kvartalet?
Marcus: Svårt att sia från ett kvartal till ett annat. Men att de fått monopol i Stockholm igen kanske hjälper framöver. Metro känns dock inte som någon given långsiktig vinnare precis. I alla fall inte än.

Bernt: Hej Marcus! Vad anser du om bankaktierna den närmaste tiden. Ska man vara försiktig med dem?
Marcus: Hej! Ja, men blir det en åtminstone tillfällig lösning på skuldtak- och budgetkrisen i USA så kommer nog börsen och främst bankaktierna att studsa upp ordentligt. En liten post i banker som SEB är därför inte fel.

pelle: Hej Marcus. Tycker du att man ska sitta still i Volvo på 5 års sikt?
Marcus: Hej! Helt stilla ska man nog inte sitta i så konjunkturkänsliga aktier. Kommer det ett kursmässigt uppsving under hösten så är det nog läge att sälja en del.

Matte: Tja! vad tro du om ericsson på kort till medellång sikt? vad är din rekommendation o satsa på nu i dessa skakiga tider? Ha en fortsatt bra sommar!!
Marcus: Hej! Uppsvinget inom mobilt internet lyfter Ericsson just nu. Men konkurrensen inom systemverksamheten är fortsatt hård. Ericsson är en spännande placering, men svår att förutsäga på grund av den snabba teknikutvecklingen. Åtminstone lika bra/dåligt som index lär aktien gå, kanske något bättre.

elina: Hej Marcus! Jag dras med fyra förlorare i min portfölj – BE group, Clas Ohlson, Nokia och Unibet. Är det värt att återinvestera i någon/alla nu när de är så pass låga? Önskar dig en fortsatt trevlig sommar!
Marcus: Hej! Njä, jag tycker inte det känns helt lockande att pumpa in mer pengar. T.ex. Clas Ohlson är säkert en bra investering på mycket lång sikt, men det är ganska osäkert framöver. Privata Affärer har köpråd på aktien just nu, men blir det inte bättring där snart så får vi tänka om.

Olle: Innebär det nuvarande börsfallet att vi sett toppen för denna gång eller har börsen mer att ge om/när oron för skuldkris och amerikansk budget lägger sig?
Marcus: Om USA fixar budgeten blir det sannolikt en skaplig uppgång. Särskilt om rapportfloden blir bra. Långsiktigt finns risken att Stockholmsbörsen bygger upp en toppformation för den här konjunkturen, för att vända ned under de kommande åren. Men där är vi inte riktigt än och än så länge är jag optimistisk.

Tommy: H M. Är inte samma stabila kassako som innan. Vad tror du själv om H M? Har du något annat på börsen att rekommendera på 2-4 års sikt?
Marcus: Inom 4 år har vi troligen sett en ny börskrasch eller något liknande. Astra och Axfood är två bra aktier som skulle kunna stå emot en sådan nedgång.

benny: hur ser du på PAR aktie?? köpa?
Marcus: PA Resources har haft så många motgångar produktionsmässigt de senaste åren att jag inte kan rekommendera dem. Jag tycker de flesta fält de har producerar bra under så kort tid så det är svårt att se hur de varaktigt skulle kunna lyckas få stigande produktion. Så tills vidare är mitt råd att undvika dem.

Anders Hbg: Hej Marcus! Vad gör man med Catena? De har ju sjunkit som ett sänke, har redan förlorat 125kr per aktie och det var ju ett tag sedan deras utdelning var ändå fortsätter de att sjunka 🙁 Ska jag behålla eller sälja med storförlust? Tack på förhand.
Marcus: Hej! Catena har genomfört en stor utdelning, det är väl den största delen av nedgången. Enligt utdelningsuppgifterna är det 53 kr som du ska ha fått. Bolagets kvarvarande verksamhet verkar okej.

André: Hej! Ni har tidigare haft/har en rek på SEB. Har du någon uppdaterad uppfattning nu efter rapporten?
Marcus: Hej! Vi är lite bekymrade för kursutvecklingen, men för en optimist är det nog för sent att sälja. Exakt hur vi gör står i nya numret av Privata Affärer som når prenumeranterna på onsdag.

a.g.: vad tror du om att dela upp sitt sparande i ungefär lika delar på DI:s fonder inom emerging markets (en generell och en small-cap), klimatrends och biotech under de kommande åren?
Marcus: Tillväxtmarknadsfonder är jag positivt inställd till. När det gäller clean tech och biotech är det svårare att veta vilka bolag och fonder som blir vinnare. Där är jag mer skeptisk till investeringar, då många bolag kraschat trots alla moderna hälso- och miljötrender.

jennie: hej Marcus ! Håller på att skapa en femtonårs portfölj åt barnen, började med swedbank o ericsson, skulle vilja ha förslag på två-tre till.vi pratar långsiktighet som du ser… . tack på förhand mvh Jennie
Marcus: Hej! Mina favoriter på så härligt lång sikt är H&M och Kinnevik. Nästa gång börsen kraschar kan du plocka upp långsiktiga vinnare som Alfa Laval.

Lennart: Har en kapitalförsäkring och är lite pessimistisk om börsen just nu. Är det vettigt att placera hela kapitalet i Excalibur eller ta ut och sätta in på räntekonto med högtre skatteavdrag istället. Har du bättre förslag?
Marcus: Hedgefonder och räntekonton är bra placeringar för den som är börspessimist. Kapitalförsäkringar är bäst för optimister som tror sig få stora reavinster och aktieutdelningar.

Björn : Hej Marcus, jag har en del cybercom aktier sedan i våras och aktien har rasat med mer 30 procent? Tycker du att jag ska behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Jag tror chansen till uppgång är bättre för kollegan Knowit än för Cybercom. Kanske du skulle överväga ett byte.

Hans: Vad tror du om kursutvecklingen i Lundin Mining på kort sikt? På ett år? Tror du nytt bud på bolaget är sannolikt? Är potentialen större i Lundin MIning än i Boliden? Vilka av aktierna Lundin Mining, Lundin Petroleum, Enquest, Black Pearl, Northland Resources, Swedol skulle du helst satsa på? Varför? När tror du börsen toppar i år eller tror du den har gjort det redan?
Marcus: Lundin Mining blir nog inte uppköpta inom det närmaste året eller så, för ville någon göra det fanns chansen i våras. Både risken och chansen är nog större i Lundin än i Boliden. Jag gillar även Black Pearl, Enquest och Swedol. När börsen toppar vet man först i efterhand. Chansen är fortsatt hygglig för att börsen ännu inte ska ha toppat.

Christian: Hej Marcus och tack för en bra chatt. Hur ser du på investmentbolagen framöver. Tänker främst på Ratos?
Marcus: Hej! Ratos är bra på lång sikt, precis som Melker Schörling. Jag köper hellre investmentbolag än fonder med dyra förvaltningsavgifter.

Cordula: Det verkar bli en börsdipp igen. Ska man dra sig ur aktielotteriet? Jag har drygt 3 milj i varierande branscher. Vilken bransch är mest hotad? Jag behöver inte pengarna nu men är 70+.
Marcus: Blir det ny finanskris lär bankerna få problem. Det kanske är den branschen som är mest hotad. Om du inte är optimist ska du nog sälja lite grann åtminstone, för att ha kapital redo vid sidan av om det blir en lång börsnedgång.

åsa: Hej. Jag har lite NCC aktier, är det läge att köpa fler? Vad tror du om aktien? Hälsningar Åsa

Marcus : Hej! Varken eller. Helt okej aktie för den som vill investera i byggsektorn.

Jens: Det gick riktigt illa för SEB efter rapporten. kan vi förvänta oss de samma för övriga banker? Vilken är din favorit bland bankerna nu?
Marcus: SEB och SHB är de två som kan sägas vara favoriter. Risken är att fler bankrapporter tas emot på samma sätt, men inget är givet.

Åsa: Hej! Vår son har tjänat ihop lite pengar på sitt sommarjobb. Om han vill satsa 5-10 000 kr på ex fonder, vad tycker du kan vara ett bra val? Han vill ju såklart, som alla andra, tjäna en peng 😉
Marcus: Hej! Jag skulle rekommendera att öppna depå hos Avanza och Nordnet och köpa andelar i riktigt bra globala fonder som Skagen Global. På sikt lönar det sig.

Frkn Julie4: Hej. Min familj har sysslat med kapitalförvaltning sen 230 år. Vi skulle aldrig våga uttala oss såsom dig. Hur vågar du?
Marcus: Hej! ”sen 230 år”. Det var länge. Eftersom jag inte alls har den erfarenheten sitter jag här i ungdomlig entusiasm och uttalar mig våghalsigt. 🙂 Allvarligt talat så tror jag de flesta förstår att även jag kan ha fel, och inte dömer mig allt för hårt för det. Vet inte vilka uttalanden du tänker på, men jag försöker vägleda, men inte lova.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera