lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Acta erbjuder uppgörelse

Publicerad: 11 februari 2010, 08:16

Köper tillbaka Lehmann-obligationerna mot 60 procent av skuldvärdet.


AB

Anna Blomén


Det skandalomsusade kapitalförvaltningsbolaget Acta erbjuder de kunder som drabbats hårt av Lehman Brothers-konkursen en lösning där förlusterna minskas till cirka 50 procent.

Under 2006 och 2007 sålde Acta obligationer utgivna av den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers, i ett upplägg där kundernas affärer finansierades med lån hos den isländska banken Kaupthing.

När Lehman Brothers gick omkull stod kunderna där med obligationer med ett högst osäkert värde – och skulder till Kaupthing.

Acta och Kaupthing har nu kommit överens om att erbjuda kunderna att betala tillbaka 60 procent av skulderna, i utbyte mot att Kaupthing övertar obligationerna.

”Efter hänsyn tagen till skatteeffekter innebär det att förlusten reduceras till cirka 50 procent för de flesta kunderna”, skriver Acta i ett pressmeddelande.

Klagomålen på Acta, med säte i Norge, har under de senaste åren strömmat in till Finansinspektionen (FI). I somras riktade FI, efter en granskning, hård kritik mot bolaget och hotade att förbjuda det att göra affärer i Sverige. Bland annat menade FI att Acta inte tillräckligt har informerat sina kunder om riskerna med olika sparprodukter.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera