fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

AarhusKarlshamn kan ha mer att ge

Publicerad: 22 februari 2008, 06:46

Torsdagens solklara vinnare på Stockholmsbörsen var fettbolaget AarhusKarlshamn som steg 15 procent efter ett starkt bokslut. Men kursen kan ha mer att ge på lite sikt för framtidsutsikterna verkar lovande.


I bokslutet menar AarhusKarlshamn att förvärv och organisk tillväxt successivt kommer att höja marginalerna inom affärsområdet Food Ingredients. Prisutvecklingen på kakaosmör – som är den produkt som bolagets egenutvecklade produkt CBE ersätter – ligger kvar på en relativt hög nivå och enligt bolaget har därför även priset på CBE ökat på grund av ett begränsat globalt utbud.

Under 2008 har bolaget god tillgång på sheanötter som tidigare varit ett orosmoln p g a begrändsad tillgång. Men kostnaderna för råvaruanskaffning kommer sannolikt att öka, vilket naturligtvis är en riskfaktor.

Men framtidsutsikterna verkar lovande efter ett turbulent år där aktiemarknaden tvivlade på bolaget långa stunder och skickade ner kursen i källaren. Men bokslutets vinst för fjärde kvartalet på 229 miljoner (94) tystade uppenbarligen kritikerna och aktien förvandlades till en riktig raket under torsdagen.

Men Privata Affärer tror att det kan finnas mer att hämta långsiktigt i AarhusKarlshamn. Gårdagens kursuppgång ska ses mot bakgrund av det stora kursfallet under 2007. Vår riktkurs är 175 kr, dvs det finns ytterligare en potential på minst 20 procent från dagens nivå.

MAGNUS ALFREDSSON

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera