torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

18 personer åtalas för misstänkt insiderbrott i Ica-aktien

Publicerad: 15 maj 2023, 12:03

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekobrottsmyndigheten åtalar 18 personer misstänkta insiderbrott kopplat till Ica-aktien i samband med utköpet från börsen. Det framgår av ett pressmeddelande.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Dessutom yrkar myndighetens åklagare på att totalt 20,5 miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott och att tingsrätten beslutar om näringsförbud för de åtalade personerna i mellan tre och fem år.

Tolv av de 18 misstänkta åtalas för grovt brott och resterande för brott av normalgraden, enligt Ekobrottsmyndigheten. Samtliga huvudmisstänkta är Ica-handlare i landets södra och mellersta delar. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga.

Brottsmisstankarna kopplas till handel i Ica-aktien innan bolaget köptes ut från börsen under hösten 2021, enligt Ekobrottsmyndigheten.

”Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut Ica från börsen läcktes av någon från Ica-handlarnas förbundsstyrelse. Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter”, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, i en kommentar.

”Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen”, tillägger han.

Brottsvinsterna varierar mellan tiotusentals kronor och flera miljoner kronor, skriver Ekobrottsmyndigheten vidare i ett pressmeddelande. Enligt åtalet har de misstänkta personerna handlat på informationen privat, men också genom sina butiksbolag.

”Därför blir det naturligt att yrka på att tingsrätten även ska besluta om företagsbot för de inblandande bolagen och näringsförbud mot flera av de misstänkta”, kommenterar Pontus Hamilton.

Myndighetens åklagare yrkar på företagsböter på totalt omkring 13,5 miljoner kronor för sju bolag. Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt planeras att inledas i början av september och pågå under åtta veckor.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera