torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Vice riksbankschefen: Fel att tro att inflationsproblemet är löst

Publicerad: 28 augusti 2023, 10:17

Foto: Riksbanken

Det går åt rätt håll med inflationen, men det är ännu en bit kvar och penningpolitiken behöver med all sannolikhet vara åtstramande under en ganska lång period framöver. Det sade vice riksbankschefen Martin Flodén på måndagen, enligt en sammanfattning från Riksbanken.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenInflation

Nyhetsbyrån Direkt


Han konstaterade att arbetsmarknaden har varit fortsatt stark under sommaren men BNP-tillväxten och konjunkturindikatorerna har utvecklats svagare, och Riksbanken kan nu behöva revidera ner konjunkturbilden.

"Men de närmaste dagarna kommer det mer information som vi behöver analysera innan vi drar slutsatser för vår nya prognos och för penningpolitiken", sade Martin Flodén.

Beträffande inflation noterade Flodén att det på sina håll har talats om att inflationsproblemet redan skulle vara löst, men det är en felaktig bild enligt honom.

"Det stämmer visserligen att den genomsnittliga prisnivån har ökat långsamt de senaste månaderna, men det beror på att energipriserna har fallit. Priserna på andra underkategorier bakom den genomsnittliga inflationen stiger fortfarande alltför snabbt. Det gäller i synnerhet tjänstepriserna, och de har ett tydligare samband med det framtida inflationstrycket än energipriserna", sade Martin Flodén.

Han sade också att den svaga kronan är en oroande faktor i sammanhanget och den riskerar att bidra till ett fortsatt högt inflationstryck.

"Svagheten verkar bland annat hänga ihop med trendföljande beteenden, oro för den svenska fastighetssektorn, geopolitik och Sverigebilden samt att Riksbanken väntas höja räntan mindre än andra länder. Men enligt mig kan inget av detta motivera storleken på kronförsvagningen. Det finns även många styrkor i den svenska ekonomin, och kronan kommer rimligen att stärkas framöver", sade Martin Flodén.

Han sade vidare att Riksbanken har en hel del ny information att analysera under de tre veckorna fram till nästa penningpolitiska möte. Det kommer också ytterligare information innan dess, framför allt inflationen i augusti.

"Det är alltså för tidigt att säga vad allt detta betyder för nästa räntebeslut. Men i och med att inflationstrycket fortfarande är högt kommer penningpolitiken behöva vara åtstramande under en ganska lång period framöver", sade Martin Flodén.

Läs mer: Konsultbolaget in i vår aktieportfölj

Läs mer: Malmqvist: Största hotet mot börsen

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Läs mer: Fridell: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera