torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

USA: Lägre BNP-tillväxt än väntat under andra kvartalet

Publicerad: 30 augusti 2023, 12:35

Foto: Shutterstock

Den amerikanska BNP-tillväxte landade på 2,1 procent i årstakt under andra kvartalet. Det var lägre än väntade 2,4 procent, enligt Trading Economics sammanställning. Dessutom har det kommit färska jobbsiffror och konsumtionsstatistik från USA.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadBNPInflation

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Den preliminära BNP-tillväxten i USA på 2,1 procent i årstakt var lägre än analytikernas prognos på 2,4 procent under andra kvartalet.

Ny konsumtionsstatistik visade i sin tur att prisindex för den privata konsumtionen, PCE price index, ökade med 2,5 procent under kvartalet.

Kärnprisindex rensat för livsmedel och energi (Core PCE Index) lyfte med 3,7 procent. Här låg förväntningarna på 3,8 procent, enligt Trading Economics.

Av den färska arbetsmarknadsstatistiken framgick det att antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med 177 000 personer i augusti. Detta baserat på ADP Employer Services undersökning.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle ha ökat med 195.000 personer.

Konsensusprognosen inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport pekar nu mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 170 000 i augusti. I den privata sektorn väntas sysselsättningen ha ökat med 150 000 personer.

Nela Richardsson, chefekonom på ADP, sade i en kommentar att augusti månads siffror stämmer överens med takten i jobbskapandet före pandemin.

"Efter två år med exceptionella uppgångar kopplade till återhämtningen rör vi oss mot mer uthållig tillväxt för löner och sysselsättning när de ekonomiska effekterna av pandemin avtar", sade hon.

Månaden före ökade sysselsättningen i ADP-undersökningen med reviderade 371.000 personer (324.000), att jämföra med de +172.000 som rapporterades för den privata sektorn i den officiella statistiken.

ADP-undersökningen visade vidare att sysselsättningen i företag med upp till 49 anställda ökade med 18.000 i augusti. I företag med 50-499 anställda ökade sysselsättningen med 79.000 personer, och i företag med över 500 anställda ökade sysselsättningen med 83.000.

Statistiken från ADP visar också att löneökningstakten var 5,9 procent i augusti, ned från 6,2 procent i juli. För de som bytt jobb var löneökningen 9,5 procent (10,2).

Läs mer: Knepiga börsutsikter – dags att se över risken i sparandet

Läs mer: Fridell: Här hittar du börsens gratisluncher

Läs mer: Chefredaktören: Spännande höst väntar de nya folkaktierna

Läs mer: Nu är det rea på svenska kvalitetsaktier

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera