onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

USA: Avgörande siffror för Fed

Publicerad: 11 april 2023, 10:45

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Onsdagens inflationssiffror från USA blir en viktig datapunkt för Federal Reserve som lämnar nästa räntebesked i början av maj. Marknaden räknar kallt med en räntehöjning på en kvarts procentenhet.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


På onsdagseftermiddagen, klockan 14.30 svensk tid, publiceras den amerikanska inflationsrapporten för mars. Analytikerna tror att den allmänna inflationen, KPI, sjunker till 5,2 procent på årsbasis från 6 procent månaden innan, enligt Bloombergs sammanställning.

Däremot väntas utvecklingen för kärninflationen, kärn-KPI, som rensar bort prisförändringar på energi och livsmedel, vara fortsatt bekymmersam. Analytikerkåren bedömer att inflationssiffran landar på 5,6 procent i årstakt, en tiondels procentenhet högre jämfört med februari.

”Generellt har fallande priser på energi gett lättnader för total inflation medan nedgången i underliggande inflationsmått (kärninflation, reds. anm.) är trögare. Marsstatistiken väntas inte innebära några stora avvikelser från den bilden”, uppger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman i ett analysbrev på tisdagen där hon kommenterar förväntningarna inför veckans inflationsstatistik från Norden och USA.

Onsdagens inflationssiffror utgör tillsammans med jobbrapporten för mars viktiga beslutsunderlag för USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, som lämnar nästa räntebesked i början av maj. För närvarande uppgår den amerikanska styrräntan till 4,75-5 procent.

”Långfredagens amerikanska jobbrapport visade avtagande men alltjämt stark sysselsättningstillväxt, i linje med förväntan”, kommenterar Elisabet Kopelman.

Jobbsiffrorna tryckte upp marknadsräntorna, som därefter handlades sidledes på måndagen, tillägger SEB-ekonomen. USA-börserna, som höll stängt på långfredagen, svarade med små kursrörelser när handeln återupptogs under gårdagen. Det breda S&P 500 stängde upp blygsamma 0,1 procent.

”Marknaden prissätter nu 70 procents sannolikhet för en höjning med 25 punkter vid Feds möte i maj och att detta följs av räntesänkningar under hösten”, skriver Elisabet Kopelman vidare i analysbrevet.

Om den amerikanska centralbanken höjer med 25 punkter, eller 0,25 procentenheter, innebär det att styrräntan skruvas upp till 5-5,25 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera