torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Trendbrott i USA – inflationen väntas stiga på nytt

Publicerad: 13 september 2023, 07:30

Högre bensinpriser väntas leda till en inflationsuppgång i USA.

Foto: jovannig

I eftermiddag är det dags för veckans huvudnummer, den amerikanska inflationsrapporten för augusti. Högre oljepriser väntas leda till att den allmänna inflationstakten stiger på nytt efter mer än ett år av fallande månadssiffror.

Ämnen i artikeln:

StyrräntaInflation

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Inflationsrapporten presenteras klockan 14.30 på onsdagen, svensk tid. Analytikerna räknar med att den allmänna inflationen, KPI, ökar till 3,6 procent på årsbasis från 3,2 procent i juli.

"Oljeprisuppgången har ett direkt och tydligt genomslag på konsumentpriserna", skriver Nordea i en analys på torsdagen.

I början av augusti uppgick priset på Nordsjöolja, brent, till runt 85 dollar per fat, vilket kan jämföras med drygt 92 dollar på tisdagsmorgonen, motsvarande en uppgång på nära 8 procent. Texasoljan WTI har stigit med över 8 procent under samma period till strax över 89 dollar per fat.

"Något högre bensinpriser och avklingande baseffekter från energi och livsmedel förklarar den högre totalinflationen", skriver SEB i ett morgonbrev på tisdagen.

En ökad inflationstakt i augusti skulle markera ett trendbrott då månadssiffran sjunkit kontinuerligt sedan juni förra året, påpekar banken vidare i analysen.

Samtidigt väntas kärninflationen, som rensar bort prisökningar på energi och livsmedel, falla till 4,3 procent på årsbasis. I juli låg inflationstakten på 4,7 procent.

"Det ska mycket till att utfallet ändrar Fed:s planer att lämna styrräntan oförändrad nästa vecka. Däremot har siffrorna bäring på hur Fed tänker sig penningpolitiken därefter", skriver Nordea och syftar på USA:s centralbank Federal Reserve.

Läs mer: Så tar du rygg på familjen Lundins aktieportfölj

Läs mer: Rea på industriaktien - orättvist lågt värderad

Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent

Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera