torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Swedbank: Svensk ekonomi återhämtar sig först under 2025

Publicerad: 23 augusti 2023, 05:23

Foto: iStockphoto

Svensk ekonomi faller till följd av svag inhemsk och global efterfrågan. Den ekonomiska politiken är åtstramande, vilket bidrar till nedgången. Kronan förblir svag året ut, inflationen är i närtid kvar på höga nivåer och Riksbanken väntas fortsätta höja räntan under hösten. Det skriver Swedbank i en konjunkturprognos som presenterades på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

SwedbankRiksbankenInflation

Nyhetsbyrån Direkt


Sveriges BNP väntas minska 1,1 procent i år och sjunka 0,3 procent nästa år. I föregående prognos, i april, räknade Swedbank med att BNP skulle minska 1,3 procent i år och öka 0,3 procent nästa år.

"De svenska hushållens köpkraft pressas av den höga inflationen. Förra året minskade köpkraften med nästan 190 miljarder kronor enbart på grund av prisökningarna, och vi räknar med att den kommer fortsätta minska med ungefär lika mycket till. Hushållens räntekostnader har fördubblats och vi räknar med att de kommer göra så ytterligare en gång i år. Detta gör att köpkraften kommer urholkas ytterligare, vilket gör tydliga avtryck på svensk ekonomi", säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Swedbank räknar med att marginalerna pressas i flera branscher och att vinstandelen faller tillbaka framöver. Detta särskilt mot bakgrund av en allt svagare global efterfrågan, som nu även kommer påverka exporterande företag. Försvagningen innebär att företagen tvingas dra ned på investeringarna, enligt Swedbank.

Först under 2025 sker en tydlig återhämtning med en prognosticerad tillväxt på 2,1 procent, prognosticerar Swedbank.

Banken skriver vidare att arbetsmarknaden hittills har varit stark och sysselsättningsgraden är på den högsta nivån sedan 90-talet, men arbetsmarknaden skiftar snart fot från överraskande motståndskraft till en tydlig försämring. Mot slutet av året räknar Swedbank med att sysselsättningen minskar och arbetslösheten stiger.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera