måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Swedbank: Riksbanken höjer redan i april

Publicerad: 6 april 2022, 05:15

Foto: Shutterstock

Svensk ekonomi skakas om av kriget i Ukraina. Tillväxten mattas av och inflationen tar fart. Riksbanken förväntas höja räntan redan vid sitt nästa möte i april. Samtidigt blir finanspolitiken mer expansiv till följd av nya krisåtgärder. Det skriver Swedbank i en ny konjunkturprognos som presenterades på onsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Sveriges BNP väntas öka 2,8 procent i år och 2,1 procent nästa år. I föregående prognos, i januari, räknade Swedbank med att BNP skulle öka 3,3 procent 2022 och 2,0 procent 2023.

”Efter en stark avslutning på förra året räknar vi nu med en svagare tillväxt under första halvåret i år mot bakgrund av kriget i Ukraina. Hushållens konsumtion och företagens investeringar utvecklas svagare än vi tidigare trott. Men löneökningstakten blir högre framöver”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i en kommentar.

Under våren förväntas inflationen nå 6 procent och Riksbanken väntas därför tidigarelägga åtstramningen av penningpolitiken.

Swedbanks prognos är att Riksbanken börjar höja reporäntan med 25 räntepunkter i april och fortsätter höja med 25 punkter vid varje penningpolitiskt möte till och med april 2023, då reporäntan bedöms ligga på 1,5 procent.

”Vi behöver vänja oss vid tanken på högre räntor. Vår prognos visar att den höga inflationen får Riksbanken att strama åt penningpolitiken klart snabbare än vad man hittills tänkt sig och höjer redan i april. Samtidigt kan man inte utesluta att Riksbanken tydligt signalerar i april om en förestående räntehöjning och sedan höjer räntan med 50 punkter vid junimötet”, säger Mattias Persson.

Swedbank konstaterar att hög inflation gör att hushållens köpkraft utvecklas svagare i år.

”Högre räntor än i vår förra prognos innebär också att hushållens utrymme för annan konsumtion är lägre nu. Hushållens ränteutgifter kommer att stiga snabbt när bolåneräntorna stiger, då två tredjedelar av hushållen har relativt kort räntebindningstid”, skriver Swedbank.

Swedbank räknar med att arbetslösheten fortsätter att sjunka de närmaste åren och uppgår till drygt 6,5 procent vid slutet av 2023.

Samtidigt är löneutvecklingen stabil och det finns ännu inga tydliga tecken på att löneglidningen börjat öka, enligt Swedbank, som ser något högre avtal än normalt och räknar med en löneökningstakt på 3,1 procent år 2023.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera