torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Svagt konjunkturläge ökar sannolikheten för ECB-paus i september

Publicerad: 23 augusti 2023, 12:09

Foto: Shutterstock

Det svaga PMI-utfallet för augusti i euroområdet ökar sannolikheten för att ECB gör en paus i räntehöjningarna vid mötet i september, trots fortsatt hög kärninflation. Det uppger flera bedömare på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

JP MorganInflationKonjunktur

Nyhetsbyrån Direkt


Tjänste-PMI i euroområdet sjönk till 48,3 från 50,9, vilket tillsammans med ett fortsatt svagt läge i industrin drog ned det kombinerade PMI till 47,0, den lägsta nivån på 33 månader.

Samtidigt steg inputpriserna i ökad takt i tjänstesektorn. Risken för stagflation i euroområdet har därmed ökat och problemen för ECB-rådet hopar sig.

JP Morgan ändrar sin prognos och ser nu en ECB-paus i september, men att de sedan höjer en sista gång med 25 punkter i oktober, skriver Reuters.

Deutsche Bank noterade att PMI-utfallet testar ECB:s tillväxtoptimism. Industrins nedgång kanske är mer än cyklisk och den svagare tjänstesektorn kanske är ett tecken på att genomslaget i penningpolitiken är kraftigare än väntat.

"Vi förväntar oss att ECB gör en paus i september, men det är inte uppenbart att inflationen är där ECB vill att den ska vara. En paus ska inte misstolkas som att toppen är nådd", skrev Deutsche Bank i en kommentar.

Hög inflation kan samtidigt stressa ECB.

"Om kärninflationen överraskar på uppsidan samtidigt som de ekonomiska utsikterna försämras så kan ECB känna sig frestade att slå till med en sista höjning i september, vilket i praktiken kan bli den sista chansen att höja", sade Francesco Pesole på ING till Bloomberg News.

Handlare ser nu en sannolikhet på cirka 40 procent att ECB höjer i september, jämfört med 55 procent före PMI.

ECB-mötet hålls den 14 september, då de även publicerar nya prognoser.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera