Makroekonomi
Stefan Ingves: Därför behåller vi ränteläget
Publicerad: 3 juli 2019, 09:30
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Även räntebanan är densamma som tidigare. En fortsatt god konjunktur, är en förklaring, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.
Nyhetsbyrån Direkt
Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av sju tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.
Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.
Riksbankschefen Stefan Ingves kommenterade beskedet:
–Vi har fortsatt en god konjunktur och en inflation runt målet. Sedan aprilmötet har utvecklingen i stort varit i linje med prognoserna, och det gav därmed inte skäl att göra någon ändring i den penningpolitiska hållningen, där de fortsatt ser en höjning i slutet av året eller början av nästa år.
Riksbanken ser fortsatt en god konjunktur i omvärlden, men också en stor osäkerhet om utvecklingen. En faktor är styrkan i omvärldskonjunkturen, med bland annat svagare tysk industri. Handelskonflikterna kan påverka globalt, och i Europa har vi brexit och de italienska problemen med statsskuld och dåliga banker som är ”långkörare”.
Räntorna har sjunkit som en effekt av den ökade osäkerheten, och uppenbart är det så att marknadens förväntningar har dragits ned vad gäller penningpolitiken. Samtidigt blir det en skillnad mot vad Riksbanken själva har med i sin analys av svensk och internationell ekonomi.
”I det avseendet finns det en spänning här som vad det lider kommer att lösas på ett eller annat sätt”, sade han.
I Sverige ser de en fortsatt stark arbetsmarknad, och när konjunkturen dämpas väntas arbetslösheten bottna ungefär på den här nivån. Resursutnyttjandet är fortsatt bra, och inflationen ligger runt målet på 2 procent. Det finns också en ”svärm” av underliggande mått som också ligger nästan på prick 2 procent.
Energipriserna väntas bidra till lägre KPIF-inflation de närmaste månaderna, men bedömningen är att det finns så mycket efterfrågetryck inhemskt och internationellt så att inflationen kommer stiga till 2 procent under prognosperioden.
Det finns anledning att tro att växelkursen kommer att stärkas de kommande åren, vilket också är inkluderat i inflationsprognosen. De väntas därmed nå inflationsmålet även om de får rätt i kronprognosen.
Stefan Ingves konstaterade att penningpolitiken ger stöd åt utvecklingen och att de behöver gå försiktigt fram, bland annat givet osäkerheten i omvärlden.
Riksbankens räntebana lämnas oförändrad. Liksom i april indikerar prognosen att räntan höjs igen under slutet av året. Den första höjningen väntas nu ske antingen i slutet av 2019 eller i början av 2020.
Det framgår av Riksbankens nya prognos.
Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.
Bild: Riksbankens nya och tidigare räntebana