torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Sparekonomen: ECB-höjningen är dåliga nyheter för svenska bolåntagare

Publicerad: 14 september 2023, 13:47

Foto: Nordnet

ECB slog till med en ”duvaktig” räntehöjning där man åtminstone antydde att räntetoppen är nådd. Men räntehöjningen sätter Riksbanken i ett besvärligt läge och dagens besked var kanske inte det man hoppats på, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Ämnen i artikeln:

NordnetRiksbankenStyrräntaBolånInflation

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


För första gången på länge var analytikerna oeniga om det skulle bli en höjning eller ej vid dagens räntebesked. Men det blev en höjning och därmed trotsar ECB effekterna på ekonomin.

− Dagens höjning sätter Riksbanken i ett besvärligt läge, som också påverkar svenska bolånetagare. Riksbanken har siktet inställt på att höja styrräntan nästa vecka, men hur man väljer att göra därefter är mer osäkert, säger Nordnets Frida Bratt i en kommentar.

ECB skriver att ”baserat på den nuvarande bedömningen, så anser rådet att ECB-räntan har nått en nivå som, om den behålls under tillräckligt lång tid, kommer att ge ett betydande bidrag till att få ned inflationen till målet i rätt tid”.

ECB-chefen Christine Lagarde sade dock vid presskonferensen efter beskedet att detta inte kan säga att räntetoppen är nådd och att inkommande data avgör fortsättningen. Skulle ECB slå till med ytterligare en höjning blir det svårt för Riksbanken att inte följa efter.

− Med ytterligare en höjning från ECB ökar sannolikheten att det blir två höjningar till från Riksbanken. Anledningen är att man inte vill avvika för mycket från ECB och orsaka en ränteskillnad gentemot euroområdet som ytterligare pressar den svenska kronan, eftersom en svag krona innebär att Sveriges import blir dyrare och därmed späs inflationsproblemet på, säger Frida Bratt och fortsätter:

−För svenska bolånetagare var därför dagens höjning från ECB tyvärr därför inte vad man hade hoppats på. Jag skulle säga att hur ECB agerade idag nästan var viktigare än den inflationssiffra för augusti vi fick tidigare.

Läs mer: Klippchans i vårdaktien – men undvik skuldsatta återförsäljaren

Läs mer: Skydda dig mot börsfall med råvaror

Läs mer: Pensionsvalet närmar sig – experternas ger sina bästa tips

Läs mer: Analys: Vinstfest för automationsbolaget

 .

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera