lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Snart märks inbromsningen i Kina

Publicerad: 26 november 2010, 10:54

Kinas BNP växer visserligen mer än väntat i år, men inbromsningen har redan börjat. Men en långsammare och mer jämlikt fördelad ekonomisk tillväxt är positivare på lång sikt.

Ämnen i artikeln:

KinaKonjunktur

AB

Anna Blomén


Det menar Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson och förutser tillväxtsiffror på 8,5% 2010, samt 8 procent 2011, jämfört med 10% i år.

Bakgrunden är att Kina för att korrigera de ekonomiska obalanser som uppstått måste gå från en stimulanspolitik till en åtstramningspolitik, framför allt genom att låta yenen stärkas. Annars riskerar man en inflation som gör ekonomin instabil.

Swedbank förutspår bland annat högre kassakrav i bankerna och höjda spar- och utlåningsräntor, samt större kontroll över att nästa års lägre utlåningsvolym verkligen efterföljs på lokal nivå. Allt för att få bukt med fastighetspriserna som fortsätter uppåt.

Swedbank analyserar också den tolfte femårsplanen som ger hushållens konsumtion ökat fokus, liksom produktion med högre förädlingsvärde och kvalitet. Det bör ge en positiv ekonomisk utveckling med en växande medelklass och bättre inkomstfördelning, även om tillväxttakten skulle kunna avta något till runt 7-8%,

Den nya femårsplanens tillväxtstrategi innebär goda förutsättningar för svenska företag som är exponerade mot Kina men även konkurrensen kommer att öka. Allt eftersom den Kinesiska marknaden blir en större del av världsmarknaden kommer den konsumtionsledda tillväxtmodell i Kina också sannolikt att höja globala priser och räntor.

ANNA BLOMÉN

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera