torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

SCB: Lägre inflationstakt

Publicerad: 9 september 2010, 08:59

Konsumentpriserna låg stilla mellan juli och augusti, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten, prisförändringarna de senaste tolv månaderna, var därmed 0,9 procent, jämfört med 1,1 procent i juli.

Ämnen i artikeln:

SCBInflationKonjunktur

AB

Anna Blomén


Den underliggande inflationstakten, enligt KPIX, hamnade på 1,1 procent i augusti.

– Det ser ut som att klädreorna, som vanligtvis är i juli, har dragit över lite på tiden och påverkar även augusti. Den effekten tror jag delvis kommer att reverseras i september, säger Per Selldén, analytiker på Swedbank, om konsumentprisernas utveckling.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en prisökning på i genomsnitt 0,1 procent, och augustisiffran var därmed något lägre än väntat.

– Initialt är den lägre än väntat. Men om man tittar på detaljer så bör det inte bli några marknadseffekter. Det ska inte ha några effekter på penningpolitiken framöver, säger Selldén.

Priserna på utrikes flygresor föll med 20,9 procent mellan juli och augusti, efter en kraftig uppgång månaden före, och bidrog därmed nedåt till de genomsnittliga konsumentpriserna med 0,1 procent. Även prissänkningar på charterresor med 7,1 procent bidrog nedåt med 0,1 procentenhet.

Höjda räntekostnader för egnahemsägare bidrog däremot uppåt med 0,1 procentenhet.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera