söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Sänkt skatt och mer pengar till kommunerna

Publicerad: 10 augusti 2009, 13:40

Ett större jobbskatteavdrag och mer pengar till kommunerna. Det är två ingredienser som kan ingå i den kommande höstbudgeten, avslöjade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i dag. Men allianspartierna är inte helt överens.

Ämnen i artikeln:

KrisenKonjunktur

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Ytterligare förstärkningar för kommuner och landsting är nödvändiga, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. Enligt Moderaterna finns det nu utrymme för att satsa på välfärdens kärna samt att bekämpa arbetslösheten.

– Vi har nu haft anledningar att uppdatera vår syn på ekonomin, sade Reinfeldt vid en presskonferens i dag.

Finansminister Anders Borg beskrev grundsynen på ekonomin inför höstens budgetförhandlingar med de övriga regeringspartierna.

– Det har skett en förskjutning från den bedömning vi gjorde i våras. Risken för en lång och mycket utdragen lågkonjunktur är lägre, sade han.

Trots detta ser Moderaterna ett fortsatt behov av tillfälliga krisinsatser för att motverka arbetslösheten och minska riskerna för skattehöjningar i kommuner och landsting.

– Vi sätter jobben främst och måste vara rädda om den sysselsättning vi har, sade Reinfelt apropå signaler om uppsägningar i välfärdens kärna inom kommuner och landsting.

Hur mycket pengar som kan komma sektorn till den vill Reinfeldt och Borg inte säga.

– Vi är inte klara med det. Vi vill använda all tid vi har. Budgetförhandlingarna kommer inte att vara klara förrän i september.

Ytterligare jobbskatteavdrag

Statsministern talade också om satsningar på rättsväsendet som prioriterade i budgetarbetet, och vill också få utrymme för ett fjärde jobbskatteavdrag, om än mindre än de tidigare. Det krävs dock förhandlingar med allianspartierna om detta.

– Det kan handla om någon eller några hundralappar för en vanlig löntagare, sade finansminister Anders Borg till Nyhetsbyrån SIX efter presskonferensen.

Ett fjärde jobbskatteavdrag kan motiveras av behovet att stärka arbetslinjen samt att hushållen ska få mer pengar över för konsumtion.

KD vill prioritera pensionärerna

Kristdemokraterna håller med Moderaterna om att satsningar på kommunsektorn är angeläget om regeringspartierna gemensamt bedömer att det finns ett reformutrymme för år 2010.

Därutöver är dock satsningar på pensionärerna mer angeläget än ett fjärde jobbskatteavdrag, säger partiledaren Göran Hägglund till Nyhetsbyrån SIX.

– Om vi kommer fram gemensam till att det finns ett reformutrymme så tycker jag att kommunsektorn bör vara ett område som vi tänker särskilt på. Ett annat område rör våra äldsta medborgare, pensionärerna, säger han angående Kristdemokraternas prioriteringar inför alliansregeringens kommande budgetarbete.

Kristdemokraterna vill dock hellre prioritera pensionärerna framför ytterligare ett jobbskatteavdrag.

– Det som vi har gjort i form av jobbskatteavdraget har spelat roll, både för att människor får större marginaler i sin egen ekonomi och därmed större frihet. Det handlar också om att fler människor kan komma i jobb, så det har varit positivt. Men i valet mellan ytterligare jobbskatteavdrag och satsningar på pensionärerna så kommer för min del pensionärerna före den här gången, säger Göran Hägglund.

– Sedan ser jag gärna att vi vid tillfälle kan gå vidare med jobbskatteavdraget, men pensionärerna går först, tillägger han.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Thomas Östros är mycket kritisk och tycker att det är ansvarslöst av Moderaterna att tala om ytterligare skattesäkningar inför höstens budgetförhandlingar.

TT, Nyhetsbyrån SIX och PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera