onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken: Inflationen förblir låg men är inte i fokus just nu

Publicerad: 12 november 2020, 09:31

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inflationen låg i oktober kvar på låga nivåer – under Riksbankens senaste prognos och långt under målet. Men låg inflation är inte i fokus just nu för Riksbanken även om de förr eller senare kommer att få tag i det problemet, enligt analytiker.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs även:

Lätt ökning av inflationen i oktober

”Inflationen kom in en bit under Riksbankens prognos igen, men inflationen är inte i fokus för Riksbankens direktion nu utan det är krishantering som är det viktigaste, att se till att krediter når fram och marknader fungerar. Det här kommer inte att ge något större avtryck vid Riksbankens nästa möte”, säger Johan Löf, seniorekonom vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

KPIF-inflationen låg kvar på 0,3 procent i oktober, något över väntade 0,2 procent i Infronts analytikerenkät men under de 0,4 procent som Riksbanken räknade med i sin senaste prognos. Den underliggande KPIF-inflationen exklusive energi steg till 1,1 procent från 0,9 procent, helt i linje med Infronts enkät men under Riksbankens 1,3 procent.

”Det var en liten rekyl upp i KPIF exklusive energi efter förra månadens stora besvikelse. Men trenden på lite längre sikt är nedåt och samstämmiga indikatorer talar för att det underliggande inflationstrycket kommer att sjunka ytterligare. Utsikterna nästa år är bekymmersamma för Riksbanken”, säger Johan Löf.

Han säger att KPIF-inflationen tillfälligtvis kan leta sig upp mot målet på 2 procent nästa år när pressen nedåt från fallande energipriser vänds, men den underliggande inflationen kommer att fortsätta sjunka.

”Förr eller senare kommer Riksbanken att behöva ta tag i det. Vi tror inte att de kommer att återgå till negativ ränta, utan använda andra verktyg”, säger Johan Löf.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett marknadsbrev att inflationen är låg, men något svårtolkad till följd av pandemin. Oktoberinflationen är inget som ändrar något för Riksbanken.

”Problemet för banken är att mycket tyder på att inflationen kommer att förbli väl under 2-procentsmålet även nästa år, inte minst till följd av den starkare kronan”, skriver han.

Nordea räknar med att Riksbanken lämnar styrräntan på 0,0 procent under överblickbar framtid, men en räntesänkning kan inte helt uteslutas under nästa år.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera