torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Regeringen satsar miljarder mot arbetslösheten

Publicerad: 26 augusti 2009, 10:34

Efter budgetsamtalen lovar regeringen fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder. Åtgärderna kostar mer än 8 miljarder kr.

Ämnen i artikeln:

KrisenKonjunktur

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I budgetsamtalen har regeringspartierna enats om att satsa närmare 4,5 miljarder kronor på fler utbildningsplatser med 23 000 under 2010 och 2011 och 3,9 miljarder kronor på 54 000 platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder för kort- och långtidsarbetslösa.

Drygt två miljarder satsas på 40 000 platser i en ny aktiveringsinsats inom stat, kommun och ideella organisationer som kallas Lyft.

Lyft ska vara som längst sex månader för personer inom jobb- och utvecklingsgarantin och tre månader för unga korttidsarbetslösa. Insatsen kan gälla inom miljö, skogsvård, kulturarv, omsorg och skola.

Arbetsförmedlingens anslag ökas med 600 miljoner kronor. En förhandlingsperson ska tillsättas för att säkra verksamheten.

620 miljoner går till 2 000 nya platser inom coachning, arbetspraktik och praktisk kompetensutveckling och 225 miljoner kronor för 1 000 nya platser i arbetsmarknadsutbildning.

I paketet finns också en särskild satsning på folkhögskolorna som omfattar 1 000 utbildningsplatser och som kostar 51 miljoner.

Två miljarder kronor går till 10 000 nya platser i den kommunala vuxenutbildningen 2001 och 2011, både teoretiska och yrkesinriktade utbildningar. Antalet studenter som kommer att kunna utbilda sig inom yrkesvux uppgår då till drygt 28 000 under 2010 och 2011.

440 miljoner går till 3 000 nya platser inom yrkeshögskolan från hösten 2010 och 2011. Därmed kommer totalt 6 000 att kunna utbildas.

Två miljarder går till nya högskoleplatser 2010 och 2011. Pengarna motsvarar en expansion med cirka 20 procent i antagningen. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) konstaterar att partierna i opposition var kritiska till den utbyggnad som den socialdemokratiska regeringen gjorde tidigare, men enligt Björklund är den avgörande skillnaden att högskolorna nu får mer pengar till varje utbildningsplats.

– Det är bättre att ungdomar pluggar än att de slår dank i tider av arbetslöshet, kommenterade han regeringens utbildningssatsning.

– Det finns en risk att en tredjedel av de arbetslösa fastnar och blir kvar i en form av varaktig arbetslöshet, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens i Stockholm.

– Grundläggande för att möta detta är utbildning, inte sällan med yrkesinriktning, och aktiv arbetsmarknadspolitik.

TT: Ni brukar kritisera Socialdemokraterna för att gömma undan arbetslösa i åtgärder. Gör ni inte samma sak nu?

– Det vi kritiserade Socialdemokraterna för var att de hade omfattande arbetsmarknadspolitiska åtgärder i högkonjunktur. De drog inte tillbaka insatserna när tiderna blev bättre, då satt folk kvar i skolbänkar och i åtgärder.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera