lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Räntechefen om Riksbankens oväntade manöver: Vill undvika kronförsvagning

Publicerad: 9 februari 2023, 09:15

Foto: Öhman Fonder

Riksbanken beslut att börja sälja statsobligationer var den stora överraskningen i torsdagens räntebesked. Manövern kan vara ett sätt för den svenska centralbanken att stärka kronkursen, enligt Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


På torsdagsförmiddagen skruvade Riksbanken upp styrräntan med 50 punkter till 3 procent. Höjningen var i linje med analytikernas förväntningar.

”I beskedet kom det också fram att banan för styrräntan höjs med 0,25 procent i april och prognosen är att den kommer ligga kvar på 3,3 procent till och med 2025 – inga sänkningar väntas alltså i närtid”, uppger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, i en kommentar till Privata Affärer.

Den stora överraskningen var att Riksbanken beslutat att börja minska sitt innehav av statsobligationer från och med april.

”Orsaken till att man väljer att minska innehavet kan vara att pressa upp längre räntor för att kronan inte ska fortsätta försvagas”, kommenterar Lars Kristian Feste på Öhman Fonder.

”Riksbanken uttrycker explicit att de önskar en starkare krona, vilket är intressant och ett nytt budskap från Riksbanken. Det är möjligt att Thedéen här har satt sitt första avtryck”, tillägger han.

Den tidigare generaldirektören på Finansinspektionen, Erik Thedéen, tog över som Riksbankschef efter Stefan Ingves vid årsskiftet.

Vidare uppger Lars Kristian Feste att det kommer att bli intressant att se vilken effekt som försäljningarna av statsobligationerna får.

”Vi tror på ytterligare höjningar (av styrräntan, reds. anm.) under 2023 utöver det som ligger i räntebanan om inte svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur eller i värsta fall recession”, fortsätter han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera