torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Prognosen: Svensk inflationsnedgång i augusti

Publicerad: 13 september 2023, 13:30

Foto: andrzej rostek

I augusti väntas inflationstakten enligt KPIF ha sjunkit rejält i Sverige, enligt Infronts prognosenkät. Däremot är marknaden något mindre optimistisk än Riksbanken.

Ämnen i artikeln:

SEBRiksbankenInflation

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


De svenska prognosmakarna tror att inflationen enligt KPIF, som bortser från ränteförändringar på hushållens bolån, sjönk till 4,9 procent i årstakt under den föregående månaden. Det är en ordentligt nedgång från 6,4 procent i juli.

Även kärninflationen KPIFXE, som rensar bort prisökningar på energi, väntas falla tillbaka, baserat på Infronts sammanställning av prognoser. Analytikerna tror att inflationen enligt KPIFXE uppgick till 7,4 procent i augusti, vilken kan jämföras med utfallet på 8 procent månaden innan.

Marknaden är något mindre optimistisk än Riksbanken, vars egna prognoser för KPIF och KPIFXE-inflationen ligger på 4,8 respektive 6,9 procent för augusti.

Bland prognosmakarna som deltog i enkäten finns SEB som bedömer att augustisiffran för KPIF-inflationen uppgår till 4,9 procent. Bankens prognos för inflationen enligt KPIFXE ligger på 7,3 procent.

"Inflationen för livsmedel, energi och varor har bromsat betydligt de senaste 2-3 månaderna och nedgången väntas fortsätta. Tjänsteprisinflationen fortsätter att vara hög, och vi tror att nedgången blir mycket gradvis. Löneökningarna är i linje med Riksbankens prognos hittills", skriver SEB i en analys.

SCB publicerar inflationsrapporten för augusti på torsdag klockan 08.00.

Läs mer: Så tar du rygg på familjen Lundins aktieportfölj

Läs mer: Rea på industriaktien - orättvist lågt värderad

Läs mer: Analys: Fallna börsstjärnan ska upp 50 procent

Läs mer: Fridell: Investmentbolagen jag aldrig skulle köpa

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera