tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Powell ser fler räntehöjningar

Publicerad: 21 juni 2023, 12:43

Foto: JIM LO SCALZO /EPA-TT

Det kommer att ta tid innan de fulla effekterna av tidigare åtstramningar slår igenom i ekonomin, vilket gör att Fed kommer behålla en databeroende ställning och ta beslut "möte för möte". Men en majoritet av FOMC-medlemmarna räknar med ytterligare räntehöjningar i år. Det sade Fedchefen Jerome Powell i det halvårsvisa penningpolitiska anförandet inför representanthuset på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

FedInflation

Nyhetsbyrån Direkt


Effekter från tidigare åtstramningar har börjat slå igenom i ekonomin, framför allt i räntekänsliga delar av ekonomin, men de fulla effekterna av dessa åtstramningar kommer att ta tid, särskilt för inflationen.

Han sade att ekonomin möter motvindar från stramare finansiella förhållanden för hushåll och företag, vilket sannolikt kommer att tynga den ekonomiska aktiviteten, sysselsättningen och inflationen. Men omfattningen av detta förblir osäkert.

Nästan alla ledamöter förväntar sig fler räntehöjningar i år. Men i ljuset av hur långt de kommit i åtstramningen och osäkerheten i genomslaget av dessa såg den penningpolitiska kommittén det som rätt att ta en paus i höjningarna vid förra veckans möte, för att kunna bedöma inkommande information.

Vid besluten om räntan kommer de att ta hänsyn till den samlade åtstramningen, fördröjningen i genomslaget av denna och den ekonomiska och finansiella utvecklingen.

"Vi kommer att fortsätta att fatta beslut från möte till möte baserat på inkommande data och dess implikationer för utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen, liksom riskbalansen", sade han.

Han sade också att de fortsatt har ett fast åtagande om att få ned inflationen till målet och behålla inflationsförväntningarna förankrade. För att få ned inflationen kommer det nog krävas en inflation under trend och en lite svagare arbetsmarknad, men återupprättandet av prisstabilitet är avgörande för att nå full sysselsättning på sikt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera