Makroekonomi
Nordea: Tillväxten tvärnitar men Riksbanken måste höja mer
Publicerad: 27 oktober 2022, 08:36
Foto: Nordea
Konjunkturinstitutets barometer i oktober visar att tillväxten i svensk ekonomi bromsar tidigare och hårdare än väntat, samtidigt som inflationsindikatorer är fortsatt förhöjda. Detta gör att Riksbanken kommer att få höja styrräntan mer. Det säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.
Nyhetsbyrån Direkt
”KI-barometern var ingen trevlig läsning för Riksbanken. Ekonomin bromsar in snabbare än väntat samtidigt som inflationsindikatorer är fortsatt förhöjda. Riksbanken måste höja mer, där det kan bli 75 punkter i november”, säger han.
Konjunkturinstitutets sammanfattande barometerindikator över stämningsläget i svensk ekonomi föll till 84,6 i oktober från 90,8 i september. Det innebär att läget är mycket svagare än normalt (under 90) och bortsett den första pandemivågen är det också det lägsta utfallet sedan finanskrisen. Hushållens konfidensindikator föll till nya bottennivån 48,3 och även det samlade förtroendet i näringslivet är nu under 90-strecket.
”Det ser riktigt risigt ut vad gäller tillväxtutsikterna. Det finns skäl att vara orolig. Åtstramningen verkar bita tidigare och hårdare än vad som ligger i de flesta prognoser”, säger Torbjörn Isaksson.
Han säger vidare att den vikande tillväxten, i Sverige och omvärlden, kommer att dämpa inflationen längre fram, men än så länge finns inte de hårda bevis för en inflationsnedgång som Riksbanken vill se. Han tycker att inflationsindikatorerna i KI-barometern var lite blandade, utan några tydliga tecken på en nedväxling.
Företagens inflationsförväntningar på ett års sikt fortsatte upp till den högsta nivån sedan det tidiga 1990-talet och företagens prisplaner sjönk, om än svagt till en fortsatt hög nivå. Mer uppmuntrande på inflationsfronten för Riksbanken är att företagens lönsamhetsomdömen störtdök, vilket kan tyda på att de har svårare att höja priserna.
”Jag skulle ändå säga att barometern inflationsmässigt var en besvikelse”, säger Torbjörn Isaksson.
Mot bakgrund av det har Riksbanken inte mycket annat att göra än att fortsätta höja räntan, den vikande tillväxten till trots.
”Här och nu är inflationen för hög och inflationsindikatorerna har inte kommit ned tillräckligt mycket för Riksbanken. De kommer att höja nu i november, men frågan är om de hinner höja i februari. Vad barometern säger är att man kanske kan skönja slutet på höjningscykeln, givet att tillväxten ser ut att bromsa tidigare och snabbare än väntat. Det lär få konsekvenser för penningpolitiken”, säger Torbjörn Isaksson.
Bild: KI-barometer