onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Nordea: Reporäntan oförändrad hela nästa år

Publicerad: 26 januari 2022, 08:14

Foto: Shutterstock

Svensk ekonomi och arbetsmarknad är urstarka med klara överhettningstendenser. Trots det förblir den ekonomiska politiken mycket expansiv. Det skriver Nordea i en konjunkturprognos på onsdagen.


Nyhetsbyrån Direkt


Sveriges BNP väntas öka med 3,7 procent i år och 1,7 procent nästa år.

”Svensk ekonomi visar tydliga tecken på att vara överstimulerad och efterfrågan på arbetskraft är den högsta på decennier. Såväl ekonomin som arbetsmarknaden är snart starkare än om pandemin inte hade inträffat”, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom, i en kommentar.

Orsaken är en mycket expansiv finans- och penningpolitik trots att många länder ekonomiskt har lämnat pandemin bakom sig.

Den svenska inhemska ekonomin är het, med konsumtionslystna hushåll och hög investeringsvilja i näringslivet. Företagen har stora utmaningar med brist på arbetskraft.

Arbetslösheten väntas nå den lägsta nivån sedan 2008 redan i sommar. Mätt enligt Arbetsförmedlingens statistik väntas arbetslösheten sjunka till 6,8 procent i år och 6,3 procent nästa år.

Trots det är löneökningstakten återhållsam och den höga inflationen faller tillbaka senare under 2022. Det betyder att Riksbanken inte hinner höja räntan varken under 2022 eller 2023.

Däremot minskar Riksbanken sina innehav av obligationer med start redan under det andra kvartalet i år, vilket leder till högre räntor.

Att det är valår innebär att finanspolitiken förblir expansiv med kortsiktiga efterfrågestimulanser, inte minst till hushållen.

”Det riskerar att elda på en redan het ekonomi. Nu är det viktigt att fokusera på långsiktiga åtgärder som bidrar till att förbättra svensk konkurrenskraft samt att komma tillbaka till en sund ekonomisk politik”, säger Annika Winsth.

Bild: BNP-prognos

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera