onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Makrostrategen: Riksbanken slår till med dubbelhöjning

Publicerad: 20 juni 2023, 08:00

Helena Haraldsson, makro- och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

Foto: Carnegie

Det finns nu mycket som talar för att Riksbanken skruvar upp styrräntan med en halv procenenhet nästa vecka, enligt makrostrategen Helena Haraldsson på Carnegie. Baserat på dagens prognosläge skulle en så kallad dubbelhöjning ta marknaden på sängen.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenHelena HaraldssonFedStyrräntaInflation

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I en marknadskommentar pekar Helena Haraldsson, makrostrateg på Carnegie Private Banking, på att flera datapunkter som ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter – 0,5 procentenheter – nästa vecka.

“Framförallt att kärninflationen i Sverige föll mindre än väntat i maj, med en årstakt som är kvar på över 8 procent. Exklusive effekter från stigande bolåneräntor och energipriser var ökningstakten i maj höga 0,7 procent – och då föll matpriserna”, uppger hon och tillägger:

“Lyfter inflationen gör i hög grad prisuppgångar på upplevelser: hotell, restaurang och konsumtion av tjänster.”

Styrräntan ligger i dag på 3,5 procent och Riksbanken lämnar sitt nästa räntebesked på torsdagen den 29 juni.

Makrostrategen betonar också att den svaga kronan gör att det blir dyrare att importera, något som bidrar till den höga inflationen.

Det faktum att Riksbanken har färre möten än både amerikanska Federal Reserve, Fed, och europeiska ECB ökar också risken för en större räntehöjning nästa vecka, enligt Helena Haraldsson.

“Det som talar emot en dubbelhöjning är oron i fastighetssektorn”, fortsätter hon.

En dubbelhöjning borde stärka kronan, bedömer makrostrategen som tror att riskaptiten generellt behöver förbättras och oron i fastighetssektorn lägga sig något innan den svenska valutan ska kunna stärkas.

Analytikerkåren i stort bedömer, enligt den genomsnittliga prognosen på marknaden, att Riskbanken nöjer sig med att höja styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent den 29 juni. En större större höjning än så skulle därför ta marknaden på sängen.

Läs mer: SEB tror att Riksbanken gör en sista räntehöjning med 25 punkter

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera