torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Lagarde: Kan inte säga att räntetoppen är nådd

Publicerad: 14 september 2023, 13:30

Foto: Daniel Roland

ECB höjde på torsdagen styrräntan med 25 punkter. En majoritet centralbankens ledamöter stod bakom beslutet, men några föredrog en paus, uppgav ECB-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

InflationStyrränta

Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


ECB beslutade på torsdagen att höja depositräntan med 25 punkter till 4 procent. Även styrräntan höjdes med 25 punkter till 4,5 procent.

Analytikerna räknade med att centralbanken skulle hålla båda räntenivåerna oförändrade, enligt nyhetsbyrån Reuters enkät. Samtidigt har osäkerheten varit stor inför räntebeskedet och marknadens prissättning lutade åt en höjning.

ECB konstaterar i sitt beslut att att inflationen fortsätter att sjunka men att den fortsatt är för hög, och för att se till att få inflationen tillbaka till målet i rätt tid så beslutade ECB att höja räntan.

Samtidigt fortsätter tidigare räntehöjningar att inverka på ekonomin.

"Baserat på den nuvarande bedömningen, så anser rådet att ECB-räntan har nått en nivå som, om den behålls under tillräckligt lång tid, kommer att ge ett betydande bidrag till att få ned inflationen till målet i rätt tid", skriver centralbanken.

Framtida beslut kommer att säkra att räntan hålls på en tillräckligt åtstramande nivå under så lång tid som krävs, och rådets beslut kommer fortsätta att vara databeroende.

Inflationstakten (HIKP) väntas uppgå till 5,6 procent i år, 3,2 procent 2024 och 2,1 procent 2025. I juniprognosen spådde ECB 5,4, 3,0 respektive 2,2 procent.

Baserat på den nuvarande bedömningen, så anser ledamöterna att ECB-räntan har nått en nivå som, om den behålls under tillräckligt lång tid, kommer att ge ett betydande bidrag till att få ned inflationen till målet i rätt tid. Det uppgav ECB-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens efter räntebeskedet.

På en fråga om vad "tillräckligt länge" betyder svarade ECB-chefen att ECB inte diskuterade vad "tillräckligt länge" betyder, och upprepade att de kommer att vara fortsatt databeroende.

Man kan heller inte säga att vi nu är vid räntetoppen i denna cykel, uppgav Christine Lagarde. Hon sa också att ordet "räntesänkningar" inte ens hade uttalats på mötet.

På en fråga om ECB gör en trolig recession i euroområdet värre svarade Christine Lagarde att ECB med räntehöjningen vill förstärka nedgången i inflationen, eftersom inflationen drabbar människor med små tillgångar mest.

Läs mer: Klippchans i vårdaktien – men undvik skuldsatta återförsäljaren

Läs mer: Skydda dig mot börsfall med råvaror

Läs mer: Pensionsvalet närmar sig – experternas ger sina bästa tips

Läs mer: Analys: Vinstfest för automationsbolaget

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera