torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Hushållen tror på Sverige

Publicerad: 26 augusti 2009, 07:59

Hushållen tror att Sveriges ekonomi kommer att utvecklas positivt och alla branscher utom tillverkningsindustrin ser ljusare på framtiden, trots att läget fortfarande är betydligt svagare än normalt. Det konstaterar Konjunkturinstitutet i sin senaste barometer.

Ämnen i artikeln:

Konjunktur

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Hushållens syn på det ekonomiska läget stärktes i augusti. Konjunkturinstitutets barometerindikator som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska steg i augusti till 88,7, från 87,1.

Konfidensindikatorn (CCI) steg till 3,1 från -3,7 månaden innan och ligger nu väldigt nära medeltalet som är 4,1. Synen på den egna ekonomin är i stort sett oförändrad, förutom att man tror att risken att bli arbetslös är något mindre.

Däremot tror svenskarna på en betydligt ljusare framtid för hela landets ekonomi. Denna förväntan mäts i det som kallas Makroindex som har ökat rejält de senaste tre månaderna liksom i augusti. 56 procent av hushållen tror att den svenska ekonomin kommer att förbättras. För ett år sedan var motsvarande andel 11 procent.

Konfidensindikatorn för näringslivet har stigit fem månader i rad, men det är stora skillnader mellan branscherna och trots flera månaders uppgång visar indikatorn fortfarande att läget i det svenska näringslivet är mycket svagare än normalt. Positivast är konfidensindikatorn för detaljhandeln som ökar med hela 13 enheter från förra månaden och därmed faktiskt är starkare än normalt.

Tillverkningsindustrin är fortfarande mycket svag och konfidensindikatorn faller med en enhet från förra månaden. Men en vändning kan kanske anas vid horisonten. Exportorderingången har ökat och efterfrågan på hemmamarknaden har stabiliserats. Nedgången i produktionsvolymen verkar också ha bromsat in och företagen är relativt optimistiska och räknar med stigande produktion de närmaste månaderna. När det gäller sysselsättningen är dock bilden fortfarande dyster.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera