torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Experten: Svag amerikansk jobbsiffra vore “finfint” för börsen

Publicerad: 1 september 2023, 08:00

En svag amerikansk jobbsiffra hade varit "finfint" för börsen, enligt Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Foto: SEB

En avmattning på amerikanska arbetsmarknaden vore goda nyheter för börsen, och en rejäl inbromsning hade varit strålande. Det uppger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, i en analys inför eftermiddagens viktiga jobbsiffra från USA.

Ämnen i artikeln:

SEBJohan JaveusHandelsbankenArbetsmarknad

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Världens börser vände nedåt i augusti. I USA summerades kursfallet till 2,1 procent för den tekniktunga Nasdaqbörsen medan flaggskeppsindexet S&P 500 tappade 1,8 procent. Det gick ännu sämre för Stockholmsbörsen, vars breda index backade 3,8 procent under månaden.

Fredagens viktiga jobbsiffra från USA kan staka ut en ny riktning för börserna i september, vilket brukar vara en säsongsmässigt svag månad, skriver Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, i en analyskommentar.

Statistiken går under namnet “Non-farm payrolls” och visar hur många nya jobb som skapades utanför jordbruksindustrin den gångna månaden. Baserat på den genomsnittliga analytikerprognosen ligger marknadens förväntningar på 170 000 nya arbetstillfällen i augusti. Siffran presenteras klockan 14.30, svensk tid.

Det är dock ett brett intervall bland analytikerkårens prognoser, den högsta uppgår till 230 000 nya jobb och den lägsta till 120 000, konstaterar Johan Javeus.

“Som vanligt går spekulationerna varma inför siffran och alla stenar ska vändas på”, står det att läsa vidare i analysen.

Chefsstrategen påpekar sedan att marknaden fortfarande befinner sig i ett läge där “dåliga nyheter är bra nyheter”. Investerare är mer rädda för en stark jobbsiffra, som kan få centralbanken Federal Reserve att höja styrräntan ytterligare, än ett svagare utfall, eftersom det talar för att räntetoppen är nådd.

“Faktum är att börsen nog skulle må finfint om det skulle bli en riktig inbromsning ner mot 100k eller lägre. Inte mycket som talar för det i nuläget dock”, skriver Johan Javeus och syftar på ett utfall kring 100 000 nya arbetstillfällen.

När andra ekonomier gått trögt har USA överraskat positivt. De senaste tolv månaderna har den amerikanska ekonomin i genomsnitt skapat 270 000 nya jobb per månad, enligt Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote Bank.

“Utifrån historiska mönster räknar vi med att NFP (Non-farm payrolls, reds. anm.) ska falla till omkring 50 000 per månad innan en lågkonjunktur. Så för att vara tydlig: vi är inte där ännu.”

Handelsbankens makroanalytiker Gustav Helgesson poängterar i sin tur att det finns signaler på att den amerikanska arbetsmarknaden börjar kylas ned.

“Till exempel föll antalet lediga jobb (den så kallade Jolts-mätningen, reds. anm.) betydligt mer än väntat i onsdags. En svag siffra idag kan vara en av de första indikationerna på att den stekheta amerikanska arbetsmarknaden börjar normaliseras”, skriver han i en marknadskommentar.

Läs mer: Stor genomgång – aktierna som ska rusa över 300 procent

Läs mer: Här är listan med 29 aktier vi håller koll på

Läs mer: Knepiga börsutsikter – dags att se över risken i sparandet

Läs mer: Fridell: Här finns börsens gratisluncher

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera