torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Breman: Yttersta vikt att inflationen fortsätter ned

Publicerad: 30 augusti 2023, 11:20

Foto: Sandra Birgersdotter Ek / Riksbanken

Det är av yttersta vikt att inflationen fortsätter att falla. Då kan reallönerna stiga och välståndet ökar för hushållen i Sverige. Det sade vice riksbankschefen Anna Breman i en paneldebatt på onsdagen, enligt en sammanfattning på Riksbankens webbplats.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenInflation

Nyhetsbyrån Direkt


Hon noterade den höga inflationen har ökat skillnaden mellan inflationen för olika hushåll.

"Hushåll med små ekonomiska resurser har påverkats mer negativt. Det beror bland annat på att deras möjlighet att byta ut dyra varor mot billigare är mindre", sade Anna Breman.

Hon framhöll också att hushållens upplevelse av inflationen kan skilja sig från hur den mäts. Den senaste tiden har priserna på energi och livsmedel stigit mycket, och eftersom det är varor hushållen måste köpa påverkar dessa priser hushållens upplevelse av inflationen.

Centralbanker tenderar i stället att fokusera på underliggande inflationsmått, där sådana priser ofta rensas bort.

"Det är viktigt att vi förklarar hur inflationen mäts och visar olika mått på inflationen för att behålla ett högt förtroende för penningpolitiken", sade Anna Breman.

Hon sade samtidigt att den övergripande bilden är att inflationsförväntningarna på långa tidshorisonter har varit stabila under perioden med hög inflation, "vilket är ett tecken på förtroende för penningpolitiken och inflationsmålet".

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera