måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

BoJ skruvar på räntekurvkontrollen

Publicerad: 28 juli 2023, 06:04

Den japanska centralbanken, Bank of Japan (BOJ), beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent, och behåller även långräntemålet, om än med en viss twist. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades en oförändrad depositränta.

Ämnen i artikeln:

Bank of Japan

Nyhetsbyrån Direkt


Centralbanken meddelade att den kommer att fortsätta att köpa tillräckligt med statsobligationer för att hålla den tioåriga statsobligationsräntan nära 0 procent.

Toleransintervallet runt målet blir kvar på +/-50 punkter. Statspappersköpen ska göras utan någon övre gräns, och köpoperationer vid 1,00 procent göras varje handelsdag om behov (tidigare vid 0,5 procent).

Räntekurvkontrollen (YCC) ska dock göras med större flexibilitet, och de övre och undre gränserna runt målet ska ses som mindre rigida och mer som referensvärden, skriver BOJ.

Direktionen var oenig i beslutet, där Nakamura Toyoaki vill se en än större flexibilitet i YCC.

“Beskedet innebär på marginalen en viss åtstramning av politiken men en mindre förändring än vad marknaden hade spekulerat i inför beskedet”, skriver SEB i ett morgonbrev på fredagen.

Ska bevaka utvecklingen

BOJ skriver att de råder stor osäkerhet om aktiviteten och priserna, och att de ska bevaka utvecklingen på marknaderna och i valutan noga.

Inflationen i år väntas bli högre än vad som antogs i april, främst på grund av högre genomslag från stigande importpriser, och löneökningarna har tilltagit i spåren av vårens avtalsrörelse. Inflationsförväntningarna har också stigit något.

Inflationen väntas sjunka i takt med att importgenomslaget avtar, men sedan stiga något i spåren av stigande resursutnyttjande.

Riskerna för tillväxten ligger på nedsidan för 2023 men är balanserade därefter. Riskerna mot priserna ligger på uppsidan för 2023 och 2024.

Mot bakgrund av den stora osäkerheten så kommer centralbanken att fortsätta med sin expansiva policy, för att få inflationen till målet på ett uthållig sätt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera